Naslovnica Vijesti U posjeti Iranu borave studenti perzijskog jezika Filozofskog fakulteta u Sarajevu

U posjeti Iranu borave studenti perzijskog jezika Filozofskog fakulteta u Sarajevu

57
0

Polaznici kursa perzijskog jezika za strance kojeg organizuje Fondacija Sadi u Teheranu u petak je za strane studente organizovala obilazak historijskih zdanja Teherana.

Studenti, među kojima se nalaze i tri studenta Katedre za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, imali su priliku posjetiti Sadabad palatu. Studenti iz brojnih zemalja svijeta koji će predstojećih mjesec dana boraviti u Iranu radi usavršavanja jednog od najstarijih jezika svijeta, posjetili su i postavku Muzeja lijepih umjetnosti u Iranu.

Sadabad kompleks, smješten u sjevernom gradskom naselju Šemiran, veliki je park sa stoljetnim drvećem u kojem ćete još jednom srušiti predrasude da je Iran samo pustinjska zemlja.

U njemu se nalazi ukupno 18 građevina, od kojih su najpoznatije Zelena, Bijela ili Nacionalna (u čijem sastavu se nalazio Nacionalni muzej) i mala privatna palača Reza-šaha. Danas se u tim zgradama nalaze muzeji poput: Muzeja likovne umjetnosti, Vojnog muzeja, Antropološkog muzeja, Vodovodnog muzeja, Behzad muzeja, Akbar muzeja, itd. Najstarija među njima je Zelena palača, izgrađena od isfahanskog zelenog mramora, talijanskog i Kamseh Zandžan kamena 1928. godine i ukrašena dragocjenim perzijskim sagovima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime