Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici Atar Nišapuri – iranski pjesnik bez premca

Atar Nišapuri – iranski pjesnik bez premca

293
0

U Iranu se 14. april obilježava kao dan sjećanja na čuvenog perzijskog pjesnika Atara Nišapurija.

Atar Nišapuri, poznatiji po svojim književnim pseudonimima Faridudin i Atar (pers: attar znači apotekar) bio je pjesnik i teoretičar sufizma koji je ostavio ogroman i trajan uticaj na perzijsku poeziju.

Atar za svog života nikada nije pisao hvalospjeve lokalnim vladarima, tako da su sva njegova djela izraz iskrenog stvaralačkog impulsa i stvarni odraz pjesnikovih duhovnih stanja. Sam pjesnik o toj činjenici veli:

„Nikad nikom hvalospjeve nisam pjevao
Za biserjem ovog svijeta nisam tragao“.

Atar je još od djetinjstva bio naklonjen tesavufu, te tako u uvodu djela Spomenica dobrih kazuje:

Ljubav prema ovoj skupini (sufijama) još od djetinstva talasala je moju dušu, a njihove riječi radovale su moje srce“. Na drugom mjestu kaže: „Razlog što sam se prihvatio ovog posla jeste i to što mi je srce takvo da ga osim riječi evlija ništa drugo ne zanima“.

Mauzolej Atara Nišapurija, Nišapur, Iran

Atar je mnogo uticao na sufije koje su došle poslije njega. Tako u jednom svom gazelu Dželaludin Rumi kaže:„Atar je bio duh, a Sanai njegove oči, a nakon toga, smo mi došli u njihovu družinu“. U drugoj pjesmi Rumi navodi: „Atar je prevalio sedam gradova ljubavi, a mi smo tek na kraju jedne ulice“.

Atarovo čuveno djelo „Govor ptica“ ili „Sabor ptica“ je objavljeno 1177. godine i ispjevano u 4458 stihova, koji su oblikovani u formu mesnevije. Smatra se jednim od najznačajnijih djela klasične perzijske književnosti i kapitalnim djelom sufizma.

U poemi je na alegorijski način izloženo učenje sufizma o različitim duševnim stanjima i stepenima (tzv. mekame) kroz koja prolazi putnik (salik) na duhovnom putu do Boga. Iako je u tekstu predstavljeno svih sedam makama, najveći dio knjige govori o emari, prvoj mekami, to jest, o požudnoj duši koja traži izgovore da izbjegne pokajanje i put ka istini…

Atar je ubijen kada mu je bilo 78 godina u masakru koji su Mongoli počinili u Nišapuru, aprila 1221. godine. Danas se u Nišapuru nalazi njegov mauzolej, koji privlači brojne turiste tokom čitave godine.

Izbor iz Atarove poezije:

U gluho doba, Sufija poče plakati i reče:
„Ovaj svijet je kao zatvoren (mrtvački) kovčeg,
u kojem mi kroz naše neznanje
živote provodimo u ludosti i pustoši.

Kada smrt dođe da digne poklopac,
svaki onaj koji ima krila će odletiti u Vječnost
ali oni koji nemaju krila će ostati zaključani u njemu.

Tako, prijatelji moji, prije nego poklopac bude podignut.
uradite sve da postanete ptice na Allahovom putu,
uradite sve da vam izrastu krila i perje na njima“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime