Naslovnica Atrakcije Čudnovata priča o “Sulejmanovom zatvoru” na sjeverozapadu Irana

Čudnovata priča o “Sulejmanovom zatvoru” na sjeverozapadu Irana

57
0

Tri kilometra zapadno od arheološkog nalazišta “Sulejmanovo prijestolje” (Taht-e Soleyman) nalazi se konusno brdo zvano “Sulejmanov zatvor” (Zendane Soleyman).

Za razliku od drugih vulkana, “Sulejmanov zatvor” je oblikovan hiljadama godina sedimentnim naslagama mineralnih stijena. Nekada je na tom području postojao izvor koji se vremenom pretvorio u jezero. Voda je bila ispunjena sa soli i sumporom. Vremenom se so nataložila na dnu jezera i oformila čvrste sedimentne naslage koje su oblikovale brdo sa otvorom u unutrašnjosti. Jezero je postepeno presušilo ali su ostaci još uvijek vidljivi.

Lokacija je danas jedna od najljepših prirodnih atrakcija za planinare.

A šta kaže priča o Demonskom zatvoru? 

“Demonski zatvor” ili “Sulejmanov zatvor” je brdo sa strašnim otvorom u unutrašnjosti i čudnovatom pričom.

Ako se popnete na brdo, vidjet ćete građevinu koja u svojoj unutrašnjosti krije crni krater bez izlaza i ko god tamo uđe, sigurno će umrijeti.

Mještani vjeruju da je Sulejman zatočio neposlušnog demona u taj crni krater dubok 100 metara i nad kraterom postavio kamenu građevinu.  Radi se upravo o demonu  koji je ukrao Sulejmanov prsten.

Vjeruje se da je demon veoma opasno i bijesno stvorenje koje iz usta ispušta otrovni gas i ubit će svakoga ko se usudi kročiti u crni krater. Zbog toga se ovo mjesto naziva i Demonski zatvor.

Ova lokacija je prva atrakcija Zapadnog Azarbajdžana koja je u julu 2003. godine upisana na listu svjetske baštine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime