Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranski velikani: Ebu Rejhan Biruni

Iranski velikani: Ebu Rejhan Biruni

246
0

Ebu Rahim Muhammed el-Biruni, poznati je iranski astronom, matematičar, geograf i filozof. 

Rođen je u selu Kjata, u blizini grada Harezma, na području iranskog Horasana, u današnjem Uzbekistanu. Prvo obrazovanje stekao je u Harezmu gdje je izučavao prirodne nauke i jezike istočnih naroda. Već sa 22-23 godine postao je pravi enciklopedist svoga vremena, posebno izučavajući matematiku, astronomiju, medicinu, hronologiju, historiju i filozofiju.

Oko 1010. godine pozvali su Birunija u harezmijsku Akademiju Me’mnuna gdje su bili okupljeni najpoznatiji naučnici toga vremena, kao što je Ibn Sina. Tu je on stupio u naučnu polemiku sa Ibn Sinom o pitanju ustrojstva svemira. Biruni je postavio Ibn Sini 10 pitanja kao prigovore na Aristotelovu filozofiju, na koja je odgovarao Ibn Sina i ta polemika u nauci je poznata pod naslovom Pitanja i odgovori.

Biruni je 600 godina prije Galilea utvrdio da je Zemlja okrugla

Prvo veliko djelo Birunija zove se Tragovi sačuvani od minulih vijekova. To je veliko djelo Birunija koje je napisao prije dolaska u Gaznu i smatra se dragocjenim djelom islamskog svijeta.

Drugo važno djelo Birunija nosi naslov O Indiji što razum prihvata ili odbacije. Ruski orijentalista Rozen piše da je ovo djelo jedinstveno u svojoj vrsti i da mu nije bilo ravna u čitavoj naučnoj literaturi Istoka i Zapada.

U matematici je Biruni opisao geometrijsku trigonometriju a u oblasti geografije je relativno tačno izračunao obim ekvatora i napravio prvi globus

Po ocjeni naučnika, Biruni spada u pionire kulturnog zbližavanja naroda Srednje Azije i Indije. Puteve za takvo zbližavanje on je vidio u razmjeni prirodoslovnih i filozofskih saznanja o svijetu.

Značajno Birunijevo djelo je i Mes’udov kanon o nebeskim tijelima i zvijezdama, u kojem je iznio svoja saznanja iz astronomije i matematike. Tu on pored geocentričnog sistema naslućuje i heliocentrični sistem. Isto tako važna je knjiga o poznavanju kamenja pod naslovom Knjiga o poznavanju dragog kamenja u kojoj opisuje rude i kamenove sa specifičnim težinama elemenata koje je sam određivao i to vrlo precizno.

Naučna djela i dostignuća Birunija odigrala su vrlo važnu ulogu u razvitku nauke uopšte i za pet vijekova su preduhitrila mnoge napredne ideje u nauci koje se javljaju i prihvataju u epohi evropske renesanse.

(Iz knjige “Historija perzijske književnosti – do nastanka do kraja 15. vijeka”, autora dr. Bećira Džake

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime