Naslovnica Iranska kuhinja Horeše Bademdžan – Umak od patlidžana

Horeše Bademdžan – Umak od patlidžana

116
0

Sastojci:

2 srednje velika plava patlidžana

2 velike kašike maslaca

500 gr junetine isjeckane na kockice veličine 2 cm

2 i po velike kašike soli

pola male kašike bibera

¼ male kašike muškatnog oraščića

6 velikih kašika ulja

1 i po čaša koncentrata od paradajza

1 i po čaša vode

3 velike kašike limunovog soka

1 veliki paradajz (po želji)

Priprema:

Neoljušten patlidžan narežite po dužini na kriške debljine 2 cm. Operite ih, posolite i ostavite oko pola sata da odstoje kako bi se uklonila gorčina. Rastopite maslac u loncu od 3 litre, dodajte meso, luk i začine te sve zajedno propržite. Dodajte vodu, koncentrat od paradajza i limunov sok te ostavite da se krčka oko pola sata na laganoj vatri. Patlidžane isperite da s njih skinete so, a zatim ih posušite papirnom salvetom. U tavu ulijte ulje i na njemu odvojeno propržite patlidžane. 15-tak minuta prije posluživanja umaku dodajte patlidžane i paradajz narezan na komade. Ostavite da se još malo kuha. Umak poslužite preliven preko čelo riže. Ukoliko ne stavljate paradajz, svakako dodajte malo više vode i soka od limuna. Umjesto junetine možete uzeti i piletinu.

Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime