Sastojci:
2 srednje velika plava patlidžana
2 velike kašike maslaca
500 gr junetine isjeckane na kockice veličine 2 cm
2 i po velike kašike soli
pola male kašike bibera
¼ male kašike muškatnog oraščića
6 velikih kašika ulja
1 i po čaša koncentrata od paradajza
1 i po čaša vode
3 velike kašike limunovog soka
1 veliki paradajz (po želji)
Priprema:
Neoljušten patlidžan narežite po dužini na kriške debljine 2 cm. Operite ih, posolite i ostavite oko pola sata da odstoje kako bi se uklonila gorčina. Rastopite maslac u loncu od 3 litre, dodajte meso, luk i začine te sve zajedno propržite. Dodajte vodu, koncentrat od paradajza i limunov sok te ostavite da se krčka oko pola sata na laganoj vatri. Patlidžane isperite da s njih skinete so, a zatim ih posušite papirnom salvetom. U tavu ulijte ulje i na njemu odvojeno propržite patlidžane. 15-tak minuta prije posluživanja umaku dodajte patlidžane i paradajz narezan na komade. Ostavite da se još malo kuha. Umak poslužite preliven preko čelo riže. Ukoliko ne stavljate paradajz, svakako dodajte malo više vode i soka od limuna. Umjesto junetine možete uzeti i piletinu.
Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba.