Naslovnica Iranska kuhinja Šiš kebab – Janjetina pečena na roštilju

Šiš kebab – Janjetina pečena na roštilju

60
0

Sastojci:

  • 2 do 2 i po kg janjećeg buta
  • 2 srednje glavice narendanog luka
  • 1 velika kašika origana
  • ⅔ čaše sirćeta
  • so i biber prema želji
  • 4 paprike
  • 8 vrlo malih glavica luka
  • 6 velikih paradajza (narezanih na kriške)

Priprema:

Očistite janjetinu, s nje skinite višak masnoće i narežite na kockice veličine 3 cm. Meso marinirajte u sirćetu ili limunovu soku, narendanom luku i origanu. Prekrijte meso s masnim papirom i ostavite da preko noći odstoji u frižideru. Prije pripremanja, meso posolite i pobiberite po želji. Zatim na ražnjić nižite komad mesa, komad nasjeckane paprike, komad paradajza i komad luka, potom opet po komad mesa, paprike, paradajza, luka i tako sve dok ne napunite ražnjić. Na svaki ražnjić stavite 4-5 komada svakog sastojka. Šiš kebab poslužite s čelom ili francuskim hljebom. Ako koristite francuski hleb, narežite ga po dužini i zapecite na roštilju.

Ova količina dovoljna je za 6-7 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime