Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Birdžand

Dobro došli u Birdžand

225
0

Birdžand (Bīrğand) je sjedište provincije južni Horasan. Grad je smješten je na istoku zemlje, oko 785 km zračnom linijom od glavnog grada Teherana. Prvi se puta u pisanim dokumentima spominje u XIII stoljeću, a kroz historiju je igrao značajnu stratešku ulogu u prometu i trgovini između Irana i Indijskog potkontinenta. Birdžand je najpoznatiji po proizvodnji šafrana i žutikovine. Prema popisu stanovništva iz 2006. godine u gradu je živjelo 157.848 ljudi.

Posljednjih godina ovaj grad se razvija velikom brzinom postepeno postaje vodeći centar istočnog Irana. U gradu se nalazi nekoliko univerziteta.

Pored parkova koji krase sve gradove Irana ono što Birdžand izdvaja od ostalih iranskih gradova i čini ga posebnim jesu tvrđave. Tvrđava Furg izgrađena je u davnom XII vijeku i nalazi se na ulazu grada.

Kolah farangi

Iz vremena Kadžara je i tvrđava Kolah farangi koja je otvorena za turističke posjete. Najstarija od svih je gradska tvrđava izgrađena takođe za vrijeme vladavine Kadžara. Ona je ujedno i najveća tvrđava u ovom dijelu Irana. Zauzima površinu od 3.000 metara kvadratnih i glavno je okupljalište mladih i turista, jer je sa njenih zidina pogled na Birdžand jedinstven.

Historijski vrt Akbarieh u Birdžandu

Lokacija oko vještačke brane Bande dare glavno je šetalište ovog područja koje redovno posjećuje veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime