Naslovnica Atrakcije Dobro došli u Bandar Abas

Dobro došli u Bandar Abas

240
0

Bandar Abbas (Bandar Abbās) je glavni grad provincije Hormozgan (Hormozgān). Prostire se duž mora. Luka se nalazi u moreuzu i povezuje Perzijski zaljev sa Omanskim zaljevom. Sa ostalim većim iranskim gradovima povezan je željeznicom, ali i zračnim putem. Socijalni, komercijalni, vojni, politički i turistički zahtjevi učinili su ovaj grad jednim od iranskih gradova kome centralna uprava posvećuje naročitu pažnju. Nekada je Bandar Abbas bio tek ribarsko naselje, ali je velikom brzinom dobio izgled novog grada.

Luka Bandar Abbas

U neposrednoj blizini arapskog svijeta i sa pristupom, preko Omanskog zaljeva, azijskim morem, ova luka je prirodna morska kapija Irana. Na obali, u selu Tiab, 100 kilometara istočnije krhotine starog porculana svjedoče o tome da su nekada Kinezi poznavali ovaj pravac. Danas se prave ogromna lučna pristaništa kako bi se omogućio što lakši pristanak tankera s raznom robom i njihov istovar.

Tvornica tune u Bandar Abasu

Većinski dio stanovništva živi od ribolova. U skladu sa tradicijom, on se obavlja mrežom. S druge strane, napredak u konzerviranju i transportnim sredstvima omogućavaju savremeniji pristup.

Visoke temperature počinju već u maju, a u periodu od juna do septembra su gotovo pa nepodnošljive. Obala je od finog pijeska, očišćenog kroz zamašnu plimu i oseku. Blagi padovi omogućavaju najmlađima bezopasno praćkanje unaokolo. Novi hoteli imaju vrtove, bazene i razna igrališta pod otvorenim nebom. Uz novije gradnje primjetni su napori da se surova priroda makar i djelomično savlada. Sade se stabla. Cvijeće, koje se mora obilno zaljevati, krasi parkove. Zgrade nose pečat tradicionalne lokalne arhitekture.

Večeri kulture u Bandar Abbasu

Jedna druga tradicija koja je gotovo pa iščezla jesu maske. Nose se preko očiju i jabučnih kostiju i prekrivaju nos. Izgledom podsjećaju na antičke zaštitne maske koje su grčki vojnici nosili preko lica.

Hinduistički hram

U Bandar Abbasu imate priliku posjetiti hinduistički hram koji je jedinstven primjer kroz historiju dobrih odnosa Perzije i Indije. Izgrađen je 1931. godine. Sastoji se iz četvrtaste prostorije u centru iznad koje se uzdiže kupola.

Postoji i još nekoliko činjenica koje Bandar Abbas izdvajaju u odnosu na ostale gradove Irana. Bandar Abbas je glavni centar iranske državne mornarice. Upravo iz Bandar Abbasa potiču najukusnije iranske hurme, visoko kvalitetan duhan. Grad je poznat i kao izvoznik agruma i tunjevine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime