Sastojci:
- 2 velike kašike riže
- 3 velike kašike lape ili 1 i po velika kašika brašna od leblebije
- 4 i po čaše vode
- 500 gr mljevene jagnjetine ili junetine
- 1 čaša nasjeckanog mladog luka
- 2 čaše sitno nasjeckanog peršuna
- 1 jaje
- pola male kašike bibera
- ¼ male kašike cimeta
- 3 velike kašike maslaca
- 1 velika glavica sitno nasjeckanog luka
- 2 velike kašike limunovog soka
- 1 mala kašika soli
Priprema:
Rižu kuhajte dok ne omekša. U posudu stavite meso, dodajte mladi luk, peršun, jaje, lape, ili brašno od leblebije i začine. Ocijedite rižu i dodajte je mesnoj mješavini. Sve dobro izmiješajte. Smjesu oblikujte u loptice (ćufte) srednje veličine. Rastopite maslac i na njemu propržite ćufte. Dodajte luk i koncentrat od paradajza, a zatim vodu i limunov sok. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri.
Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.