Naslovnica Atrakcije Nacionalno blago Irana: Vrt “Hašt Behešt”

Nacionalno blago Irana: Vrt “Hašt Behešt”

282
0

Iako je prošlo tri stoljeća života vrta Hašt Behešt još uvijek je njegov opšti plan ostao nepromijenjen i s potpunim pravom se može reći da je Hešt Behešt jedna od najljepših građevina iz doba Safavida.

Svjevremeno je francuski putopisac Žan Šarden rekao da je centralna građevina u vrtu Hešt Behešt daleko ljepša i od najljepših evropskih palača.

Vrt Hašt Behešt

Vrt “Hašt Behešt” se nalazi na zapadu ulice Čeharbag nedaleko od bazara umjetnosti u Isfahanu. Ovaj vrt je bio dio postranog vrta Nakše Džehan i zvao se vrt Bulbul. U vrtu između visokog drveća nalazi se palača koja je spoj iranske tradiconalne umjetnosti i arhitekture. Palača je duga 35 metara a široka 26 metara i nalazi se na mermernom temelju visokom dva metra. Palača ima dva sprata na kojim se nalaze mnogobrojne sobe, saloni i hodnici koji su ukrašeni tradicionalnim iranskim umjetnostima. Palača Hašt Behešt je kao i većina građevina iz doba Safavida osmougaona, na sredini centralnog salona nalazi se osmougaoni šadrvan napravljen od mermera poznat kao Biserni šadrvan.

Palača Hašt Bahašt

Kompozija soba i balkona u palači Hašt Behešt je takva da je sa svih strana moguće uživati u prekrasnom pejzažu. Svi plafoni i zidovi su ukrašeni prelijepim pločicama, na kojima se nalaze prekrasne slike cvijeća i bulbula. Svaka od soba je ukrašena na poseban način i niti jedna od njih međusobno sliče. Palača je tako lijepo i raznovrsno ukrašena da sama govori o velikom talentu, kreativnosti i ukusu tadašnjih iranskih umjetnika.

Grad Isfahan je poznat po monogobrojnim vrtovima iz doba Safavida. Iako većina isfahanskih parkova plijeni svojom ljepotom, među njima se posebno ističe park Naževan koji je smješten na 1.200 hektara u zapadnom dijelu Isfahana. Rijeka Zajande je svojim tokom ukrašena mnogobrojnim vrtovima a pored nje se nalaze i mnogobrojni zemljoradnički posjedi i sve to ukusno uobličava specifičnost ovog dijela grada.

Vrt ptica se nalazi na površini od 55 hiljada metara kvadratnih i sastavni je dio vrta Naževan. Ovaj kompleks je jedan od rijetkih vrtova ptica na Bliskom istoku i jedna je od turističkih atrakcija grada Isfahana. Vrt je zvanično otvoren 1996.godine. Nad vrtom se nadvija velika mreža koju podupire 13 pokretnih stubova čija je najveća visina 22 metra kako ptice ne bi mogle odletjeti. U vrtu ptica se nalazi više od 5000 različitih vrsta ptica koje vode porijeklo ne samo iz Irana nego i iz Australije, Tanzanije, Kine, Indonezije i drugih zemalja svijeta.

Vrt ptica u Isfahanu

U vrtu je za svaku vrstu ptica napravljen dom u skladu sa klimatskim pdručjima iz koje one dolaze. Tako u vrtu možemo vidjeti staklene i željezne kaveze.

U vrtu ptica moguće je vidjeti spoj umjetnosti iranske hortikuluture. U kompleksu Čahar Barake u vrtu ptica se nalazi veliki bazen namijenjen različitim vrstama ptica poput pataka, flaminga, pelikana itd.

Sahre Bag se nalazi u istočnom dijelu parka i namijenjen je pticama koje žive u planinskim i pustinjskim područjima. S obzirom da Isfahan ima specifičnu klimu stakleni kavezi su opremljeni posebnim klima uređajima kako bi se stvorila adekvatna klima za ptice koje u njima žive. Kao primjer možemo navesti kaveze za papagaje. Željezni kavezi su pak napravljeni za ptice grabljivice poput orlova, sova, jastrebova itd. Urađeno je zato jer bi ove ptice bile opasne za druge ptice u slučaju da su puštene na slobodu. Naravno, u prostranim kavezima je nastojano da se stvore adekvatni uvjeti za ptice grabljivice. Zelena šumska površina namijenjena šumskim pticama je rasprostranjena po cijelom vrtu i tu možemo vidjeti kako se slobodno šeću paunovi. Ovdje je važno napomenuti da je vlažnost zraka u vrtu povoljna kako za životinjski tako i za biljni svijet. Tako da možemo vidjeti različite vrste drveća poput oraha, čempresa, dudova, vrba itd.

Vrt ptica u Isfahanu

Jedan od najzanimljivijih dijelova vrta ptica je ostrvo na rijeci Zajande koje ima zaista prekrasnu prirodnu atmosferu. Ovo je ostrvo spojeno sa vrtom ptica drvenim mostom. U drugom dijelu vrta ptica nalazi se toranj u obliku tornja golubova. Zgrada samog tornja posjeduje aparate za uzgoj jaja i za razmnožavanje ptica kao i specijalne sobe u kojima se čuvaju tek izlegli ptići. Vrt ptica je uvijek prepun turista koji dolaze da u prirodnoj okolini i u čistom zraku uživaju posmatrajući ptice. U okviru vrta nalaze se i panoi na kojima su navedene osnovne informacije o vrsti ptica način na koji se legu, hrane i žive. Posjetioci takođe mogu da posjete i odjel u kojem se nalazi kolekcija različitih vrsta jaja ptica.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime