Naslovnica Vijesti Sretan Nouruz – praznik radosti, ljubavi i poštovanja!

Sretan Nouruz – praznik radosti, ljubavi i poštovanja!

134
0

Na dan 20. marta je početak proljeća u Iranu i prvi dan iranske Nove godine nazvane Nouruz.

Nouruz je sa svojim brojnim običajima preplovio veliki okean historijskih događaja koji su se zbili tokom protekla tri milenija. Stigao je do nas obogaćen historijskim iskustvima iranskog naroda i na kraju zaodjenut u prelijepu odjeću islamske misli i učenja. Nouruz je najstariji nacionalni praznik u historiji čovječanstva i garant opstojnosti bogatstva iranske kulture.

Na dan 20. marta je početak proljeća u Iranu i prvi dan iranske Nove godine nazvane Nouruz. Nouruz znači “novi dan”. Nouruz je simbol sreće, pa mi u ovo radosno vrijeme želimo sve najbolje svim ljudima širom svijeta.

Običaji ovog velikog nacionalnog praznika smatraju se važnim činiocem kulturnog jedinstva svih stanovnika Irana, ali i ostalih zemalja perzijskog govornog područja.

Nouruz je 30.septembra 2009.godine u UNESCO-u registrovan kao zaštićeno svjetsko duhovno nasljeđe. Organizacija ujedinjenih nacija je na prijedlog I.R.Iran, Turske, Afganistana, Azerbejdžana, Turkmenistana, Tadžikistana, Kazahstana i Kirgizistana 23.februara 2010. usvojila rezoluciju kojom je zvanično priznat “Međunarodni dan Nouruz”.

Nouruz znači “novi dan”. Nouruz je simbol sreće, pa mi u ovo radosno vrijeme želimo sve najbolje svim ljudima širom svijeta.

Sretan Nouruz!

https://www.facebook.com/infoiran.ba/videos/879554795812750

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime