Sastojci:
- 250 gr mljevenog mesa
- 1 manja glavica narendanog luka
- 4 čaše čvrstog jogurta
- ¼ čaše riže
- 1 jaje
- 1 velika kašika brašna
- 4 i po čaše vode
- pola čaše usitnjenog peršuna
- pola čaše mladog luka
- pola velike kašike mirođije (po želji)
- pola čaše nauta
- pola male kašike soli
- pola male kašike bibera
Priprema:
Meso stavite u posudu i dodajte mu narendani luk, začine i dobro pomiješajte. Napravite kuglice veličine oraha. U lonac od 2 litre stavite jogurt, rižu, jaje, brašno i začine. U to ulijte vodu i promiješajte. Mješavinu kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, uz stalno miješanje, sve dok se ne zgusne. Potom dodajte mesne okruglice i pustite da se krčka još 15 minuta. Stalno miješajte da se ne stvore grudice. Narežite jedan ili dva čena bijelog luka i propržite ga na maslacu. Dodajte mu i veliku kašiku nane koju ste prethodno usitnili kroz dlanove. Ovaj umak služi kao dekoracija kod posluživanja. U svaki tanjir koji ste napunili supom stavite po jednu malu kašiku ovog umaka.
Ova količina dovoljna je za 6 – 7 osoba.