Naslovnica Iranska kuhinja Najpoznatija jela iranske kuhinje: Fesendžan

Najpoznatija jela iranske kuhinje: Fesendžan

416
0

Fesendžan se jede u posebnim prilikama kao što je Nova godina ili za vjenčanja.

Piletina, janjetina ili mljeveno goveđe meso se kuhaju u sosu od mljevenih oraha i nara. U Perzepolisu, drevnoj perzijskoj prijestolnici, pronađene su pločice s reljefnim prikazom sastojaka, koji ukazuju da se jelo slično fesendžanu pripremalo prije 2500 godina.

Sastojci:

1 kg pilećeg mesa razrezanog na veće komade

5 velikih kašika ulja

pola male kašike začina za piletinu

pola male kašike soli

pola male kašike bibera

1 velika glavica sitno nasjeckanog luka

3 velike kašike maslaca

2 velike kašike koncentrata od paradajza

2 čaše mljevenih oraha

3 i po čaše vode

1 mala kašika soli

2 velike kašike limunovog soka

1 čaša svežeg soka od nara ili 2-3 velike kašike sirupa od nara

1 velika kašika šećera

Priprema:

Začinite komade piletine te ih pržite dok ne porumene sa svih strana. Za to vrijeme u drugoj tavi na maslacu propržite luk. Dodajte koncentrat od paradajza i pržite još nekoliko minuta. Potom dodajte orahe i pržite na srednjoj vatri još 5 minuta. Stalno miješajte i pazite da orasi ne zagore. Dodajte vodu, začine, sok od limuna i sirup od šipurka. Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 15 minuta. Probajte umak i ako vam se čini da je malo kiseo, slobodno dodajte šećera. U umak stavite piletinu, poklopite i kuhajte još 20 minuta. Poslužite s čelom.

Umjesto piletine možete koristiti i divlju patku ili junetinu. Ako stavljate živinsko meso, slijedite uputstva za piletinu. Ako koristite junetinu, meso narežite na male komadiće od 2 cm. Umjesto limunovog soka i šećera dodajte čašu soka od pomorandže, no tek nakon što ste stavili začine i sirup od nara.

Ova količina dovoljna je za 6 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime