Naslovnica Iranska kuhinja Tradicionalni iranski doručak

Tradicionalni iranski doručak

444
0

U iranskoj kulturi najjednostavniji doručak sadrži topli hljeb sa sirom i čajem, serviran sa orasima, krastavcem i paradajzem…

Na trpezi za doručak može se naći i specijalitet “Halim” (mješavina od pšenice, sjeckanog mesa ili leće, skuhana u loncu), pržena jaja, omlet, džem, maslac i med uz neku vrstu tradicionalnog hljeba: sangak, lavaš, barabari itd.

Doručak bi trebao osigurati jednu četvrtinu dnevnih energetskih potreba i u taj obrok trebamo uvrstiti različite vrste hrane. Mlijeko, sir, jaja, supe od leće i orasi su izvor proteina dok su hljeb, žitarice, med i džem izvori prostih i složenih ugljikohidrata.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.