Naslovnica Perzijski jezik i književnost Dan iranske pjesnikinje Parvin E’tesami

Dan iranske pjesnikinje Parvin E’tesami

44
0

Dana 25. esfanda u iranskom kalendaru, što odgovara 15. martu gregorijanskog kalendara, obilježava se Dan iranske savremene pjesnikinje Parvin E’tesami.

Parvin Etesami rođena je 1907. godine u Tabrizu. Njezin otac bio je Mirza Yusef E’tesami (Etesamolmolk) i imala je tri brata.

Sa porodicom je napustila Tabriz i preselila se u Teheran, 1912. godine, živjela je u Teheranu, a s porodicom je putovala po Iranu i inostranstvu.

Osnovnu školu je završila u Teheranu. Arapsku i perzijsku književnost naučila je od svog oca i pratila književne sastanke kad joj je bilo šest godina. Njezine su igračke bile knjige.

Svoju prvu pjesmu napisala je u klasičnom stilu, s osam godina poznavala je većinu iranskih pjesnika, kad je imala jedanaest godina.

Prošla je srednju školu u “Teheranskoj američkoj školi za djevojke” i također je dvije godine predavala u ovoj školi.

Radila je kao bibliotekarka na Univerzitetu u Teheranu i odbila priliku da započne na kraljevskom dvoru.

Njena prva zbirka pjesama objavljena je 1935. godine, a medalju za umjetnost i kulturu III stepena dobila je 1936. godine.

Njezine pjesme imale su društvene, ljudske, učene i mistične koncepte, a u njezinim djelima nisu pronađeni znakovi ljubavi i feminizma, jer je živjela u iranskom evolucijskom razdoblju do modernizma.

Parvin Etesami udala se 1934. godine, a razvela dva mjeseca kasnije. Umrla je 1940. godine od trbušnog tifusa u Teheranu i pokopana u Qomu.

Cijeni dobro mladost, jer to je ptica lijepa
koja ne ostaje u ovoj kući od kosti.
Tu dragocjenost koju ja u bescijenje dadoh,
Ti ako možeš, ne daj bez dobre koristi.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime