Naslovnica Perzijski jezik i književnost 4. predavanje “Perzijski Simorg” povodom Dana sjećanja na Firdusija i zaštite perzijskog...

4. predavanje “Perzijski Simorg” povodom Dana sjećanja na Firdusija i zaštite perzijskog jezika

33
0

Održat će se četvrto predavanje “Perzijski Simorg” na temu : Zaštita perzijskog jezika i književnosti povodom Dana sjećanja na Ebu Kasima Firdusija”.

– Povodom Dana sjećanja na Firdusija i zaštite perzijskog jezika, 4. predavanje “Perzijski Simorg” pod nazivom “Rasprostranjenost uticaja Firdusija u svijetu” održat će se virtualno posredstvom Saadi fondacije u subotu 15. ordibehešta, tj. 15. maja u 13h po iranskom vremenu, što odgovara 15:30 po našem vremenu.

– U nizu predavača ovog predavanja jesu: Sejjid Salman Safavi, predsjednik Akademije proučavanja iranistike u Londonu, sa temom “Firdusijeva mudrost: Simboličke i alegorijske slike u Šahnami i čitanje Šahname u Britaniji”; Elvir Musić, bosanski iranista sa temom “Firdusi i Šahnama na Balkanskom poluotoku”, Farzad Qa’emi, asistent Univerziteta “Firdusi” u Mešhedu sa temom “Mjesto Firdusija u iranskom epskom pjesništvu i tumačenje nacionalnog identiteta”, a naučna moderatorica ovog susreta je Elham Hadadi, stručnjak za međunarodnu saradnju Fondacije “Saadi”.

Svi zainteresirani koji se žele pridružiti ovom događaju, mogu se uključiti na sljedećem linku: LINK

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime