Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici Dva iranska naslova dobila nagradu Zlatno pero

Dva iranska naslova dobila nagradu Zlatno pero

104
0

Hamid Alidoosti Shahraki’s “Bor Shekan” i Seyyed Meisam Musavian “Bez očevog imena” podijelili su nagradu u odjeljku Priče za odrasle na 19. izdanju nagrada Golden Pen.

Pobjednici u različitim kategorijama nagrađeni su u ponedjeljak tijekom posebne ceremonije u Iranskom udruženju pera, koje svake godine organizira dodjelu nagrada Zlatno pero.

U izdanju Sureh-Mehr, “Bor Shekan” naslov uzima iz drevne tradicije koja je postojala u iranskoj regiji Chahar-Mahal i Bakhtiari za vrijeme feudalizma. Na osnovu Bor Shekana, poljoprivrednici su se dogovorili da će istog dana ubrati žetvu pšenice i ječma kako bi zaštitili međusobna prava.

Iranska zemljišna reforma 1960-ih dovela je do pada hanova i Bor Shekan tone u zaborav nakon industrijske poljoprivrede koja dolazi nakon reforme.

Khanovi počinju obnavljati tradiciju iskrivljujući je nekim praznovjerjima kako bi se vratili na vlast.

“Bez imena oca” objavio je Jamkaran. Priča govori o korumpiranom generalu koji je engleski agent u šahovom režimu. Poslan je u misiju suzbijanja separatističkih Kurda na sjeverozapadu Irana. U međuvremenu se zaljubljuje u kurdsku djevojku.

Nagradu za dječju priču podijelili su i “Yolbars i podzemni grad” Abdorrahman Onaq i “Tajna strnog zrna” Razieh Khademolhosseini.

“Yolbars and Underground City” je adaptacija “Knjiga o Dede Gorgudu” je herojska epska pjesma Oghuza, turske plemenske skupine čiji su članovi bili preci Azerbejdžanaca, Turaka, Turkmena i Gagauza.

“Tajna malog zrna” govori o Gandomaku, malom zrnu pšenice koje ostavlja svoje prijatelje da ostvare veliki san. Gandomak upoznaje malog mrava koji prati žito u odiseji.

“Narukvice Nimrodove kćeri” Saeideh Hashemi i “Ćelija slobode” Hadi Khorshahian-a podijelile su nagradu u odjeljku Poezija za odrasle, dok je “Ja sam riba tvoje rijeke” Mahmuda Purvahaba dobitnik nagrade Zlatno pero u kategoriji dječje poezije .

Nije proglašen pobjednik za Zlatno pero u kategoriji Pregled i istraživanje. Međutim, “Sito u ruci” Seyyeda Mehdija Tabatabaija, koji se upušta u plagijarizam u suvremenoj poeziji, dobio je počasno priznanje u ovom odjeljku.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime