Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici Iranski pisac Hušang Moradi Kermani kandidat za nagradu Astrid Lindgren

Iranski pisac Hušang Moradi Kermani kandidat za nagradu Astrid Lindgren

69
0

Pisac Hušang Moradi Kermani, u čijim se djelima uglavnom pojavljuju protagonisti djece iz siromašnih porodica, nominovan je za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren 2022. (ALMA).

Moradi Kermani, koji je ranije bio nominovan za prestižnu švedsku nagradu više od pet puta, dobio je novu nominaciju od iranskog Instituta za istraživanje historije književnosti za djecu.

“Ovaj institut je još jednom nominovao Hušanga Moradija Kermanija za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren 2022. godine, jer ga smatra piscem koji je mnogo doprinio čitanju u našem društvu”.

“Stvarajući priče o djeci iz siromašnih i nižeklasnih porodica, od djece u radionicama za tkanje tepiha do onih koji žive u selima na rubu pustinja, Moradi Kermani je pokušao da bude glas koji odražava njihove bolove i potrebe”.

Institut je saopštio da su djela Moradija Kermanija dovela iransko društvo do čitanja više nego ikad. Njegova djela uživaju u faktorima kao što su održivost, naglasak na ljudskim vrijednostima, snažan utjecaj na djecu i mogućnost prevođenja, a sve to podstiče ljude da čitaju.

Moradi Kermani je uglavnom poznat kao pisac za djecu, ali njegova djela privlače i odrasle.

Autor je brojnih bestselera poput “Ovdje nisi stranac” i “Slatki džem”.

Većina njegovih djela prevedena je na engleski, njemački, francuski, španski, holandski, arapski, jermenski, turski i nekoliko drugih jezika.

Institut za istraživanje historije dječije književnosti, Iransko udruženje pisaca za djecu i mlade i Institut za intelektualni razvoj djece i mladih mogu odabrati iranske nominacije za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren.

Prethodno su nominirali autore Feridun Amuzadeh-Khalili, Džamšid Khanian, Hamidreza Šahabadi i Mohammadreza Šams, te promotore čitanja Abdolhakim Bahar, Šahla Eftekhari i Ali-Asghar Seidabadi, te Mobilnu biblioteku i program Čitaj sa mnom za 2022 AL.

Pobjednik će biti proglašen 22.03.2022.

Dodjelu nagradu je osnovalo Švedsko nacionalno vijeće za kulturna pitanja 2002. godine u znak sjećanja na švedsku spisateljicu Astrid Lindgren i promoviranje književnosti za djecu i mlade iz cijelog svijeta.

To je najveća svjetska nagrada za književnost za djecu i mlade, te druga najveća književna nagrada u svijetu.

Nagrada, pet miliona švedskih kruna u gotovini, dodjeljuje se jednom ili više primalaca, uključujući autore, ilustratore, pripovjedače i promotore čitanja.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime