Naslovnica sve “Lutka nade” rođena da zaliječi rane od koronavirusa u Iranu

“Lutka nade” rođena da zaliječi rane od koronavirusa u Iranu

27
0

Iran je pokrenuo festival izrade lutaka kako bi vratio nadu ljudima koji su bili fizički ili psihički pogođeni pandemijom COVID-19.

Međunarodni festival lutaka Hope Puppet organizirat će Odsjek dramske umjetnosti Univerziteta u Teheranu i Istraživački institut za kulturnu baštinu i turizam.

“Prošle su dvije godine kako smo patili od teških dana pandemije, perioda u kojem su mnoge riječi poput ljubavi, naklonosti, odanosti, samopožrtvovanja i humanosti bile ispunjene značenjem. U isto vrijeme, međutim, riječi poput smrti, tuge, razočaranja, rata, krvoprolića, beskućništva i bolesti također bjesne svijetom. U ovim uvjetima, možda je nada jedina riječ koja se može iznijeti iz jezika dok mi čekamo dok nada plete svoju magiju u svijetu”, rekao je direktor festivala Pupak Azimpur Tabrizi u priopćenju za javnost u nedjelju.

“Vjerujući u magiju lutaka, odlučili smo da se sklonimo u njihov svijet sigurnosti i fantazije. Lutke su pouzdani i odani prijatelji, sa kojima se možemo igrati i kojima možemo odati svoje tajne – dodala je.

Azimpur je pozvao bake i djedove, roditelje, djecu, lutkare i proizvođače lutaka širom svijeta da učestvuju na festivalu praveći lutke koje predstavljaju nadu.

Odabir radova bit će ponuđen na izložbi deset dana prije ceremonije zatvaranja festivala, a sav novac prikupljen ovim događajem ići će u dobrotvorne svrhe.

Prijave za festival čiji je moto “1 lutka, 1 nada” mogu se podnijeti online do 11. decembra na www.roshatalent.ir/eventregister.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime