Naslovnica Atrakcije Rudhan – Fascinantna tvrđava u Gilanu (FOTO)

Rudhan – Fascinantna tvrđava u Gilanu (FOTO)

0

Tvrđava Rudhan se nalazi u pokrajini Gilan na sjeveru Irana.

Put do nje vodi kroz grad Fuman, potom treba proći kroz još nekoliko sela i na kraju prepješačiti planinski put dug 5 kilometara. Možda vam to neće biti dosadno jer ćete se kretati krivudavim stepenicama (800 stepenica) uklesanim u planinu.

Na početku stepenica nalazi se ploča s uklesanim tekstom: „Tvrđava Rudhan je najfascinantnija vojna građevina u Iranu.“

Ova veličanstvena građevina nalazi se na visini od preko 700 metara n/v,  a sa njene dvije strane protiču dvije rijeke. Sagrađena je u visokim planinama i simbolizira istrajnost i stamenost stanovnika Gilana u nastojanjima da odbrane ovo područje od vanjskih nasrtaja.

Tvrđava je nastala u periodu vladavine Kadžarida, u 11. ili 12. vijeku, a iznad ulazne kapije se nalazi hronogram prema kojem je 1523. godine tvrđava renovirana.

Sama riječ „rudhan“ u lokalnom narječju znači „rijeka“ a spominje se i pod drugim imenima poput: Qal’e Hezar pale (Tvrđava od hiljadu stepenica) i Qal’eye Hesami. U istorijskim dokumentima je prvi put pod opisom „velika tvrđava u Gilanu“ spominje poljski istraživač Aleksander Švadzko 1830.godine.

Izbor odgovarajuće lokacije i arhitektonskih rješenja te upotreba raznih dekoracija, ovom mjestu poklanjaju posebnu veličanstvenost.

Tvrđava se prostire na 2,6 hektara površine. Njen zapadni dio obuhvata ulaznu kapiju, izvor, bazen, skladište za vodu, hamam, kraljevske odaje i nekoliko stambenih jedinica, a istočni većinu vojnih objekata, odvojene ulaze u dvije stražarske kule, nekoliko stambenih jedinica i izlaz za hitne prilike. U okviru tvrđave nalazi se 65 stražarskih kula, a duž odbrambenog zida su brojni otvori koje su koristili strijelci za odbijanje neprijateljskih napada.

Ova građevina je interesantna i po oblicima rađenim od opeke i kamenim pločama na kojima su isklesani razni motivi iz prirode.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime