Naslovnica Iranska kuhinja Aše Mast – Vruće varivo od jogurta

Aše Mast – Vruće varivo od jogurta

0

Sastojci:

  • 250 gr mljevenog mesa
  • 1 manja glavica narendanog luka
  • 4 čaše čvrstog jogurta
  • ¼ čaše riže
  • 1 jaje
  • 1 velika kašika brašna
  • 4 i po čaše vode
  • pola čaše usitnjenog peršuna
  • pola čaše mladog luka
  • pola velike kašike mirođije (po želji)
  • pola čaše nauta
  • pola male kašike soli
  • pola male kašike bibera

Priprema:

Meso stavite u posudu i dodajte mu narendani luk, začine i dobro pomiješajte. Napravite kuglice veličine oraha. U lonac od 2 litre stavite jogurt, rižu, jaje, brašno i začine. U to ulijte vodu i promiješajte. Mješavinu kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, uz stalno miješanje, sve dok se ne zgusne. Potom dodajte mesne okruglice i pustite da se krčka još 15 minuta. Stalno miješajte da se ne stvore grudice. Narežite jedan ili dva čena bijelog luka i propržite ga na maslacu. Dodajte mu i veliku kašiku nane koju ste prethodno usitnili kroz dlanove. Ovaj umak služi kao dekoracija kod posluživanja. U svaki tanjir koji ste napunili supom stavite po jednu malu kašiku ovog umaka.

Ova količina dovoljna je za 6 – 7 osoba.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime