Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska tradicionalna muzika Istovremeno sa 42. godišnjicom pobjede Islamske revolucije Irana održan program “Dani kulture...

Istovremeno sa 42. godišnjicom pobjede Islamske revolucije Irana održan program “Dani kulture Irana 2021”

0

Zalaganjem Kulturnog centra Ambasade IR Iran u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa IRIB predstavništvom u ovoj zemlji, i RTV iz iranske provincije Qazvin, povodom 42. godišnjice pobjede Islamske revolucije Irana, u utorak 21. bahmana 1399. / 9. febrauara 2021. u 18h, na zvaničnoj Facebook stranici IKC-a, u live formatu, emitovan je program “Dani kulture Irana 2021” u BiH.
U toku uživo prijenosa, nakon emitovanja himne Bosne i Hercegovine i himne IR Irana, Njegova Ekselencija, g-din Reza Ghelichkhan, ambasador IR Irana u BiH, svojim govorom je zvanično otvorio program “Dani kulture Irana 2021”.
U jednom dijelu svog govora je istakao: “Pandemija koronavirusa još jednom nas je zadesila, da je najjasniji jezik za uspostavljanje veze sa čistim srcima i dušama, jezik kulture i umjetnosti. Stvarno bogatstvo svake zajednice jesu kultura i civilizacija te zajednice. Hvala Bogu, pa islamski, kulturni Iran, koji je graditelj civilizacija, ima jednu civilizaciju sa izgrađenom kulturom, i ovim jezikom može sa ljudima svijeta komunicirati.”
Nakon ove poruke, emitovan je jedan klip o dostignućima IR Iran na različitim poljima tokom 42 protekle godine sa prijevodom na bosanski jezik.
Također, u nastavku su prikazani isječci nastupa tradicionalne iranske muzičke grupe “Farhang” iz provincije Qazvin, koja je posebno samo za ovaj događaj snimila nastup i poslala nam.
Na kraju programa proglašeni su pobjednici takmičenja sa temom iranistike koje je održano od 12. do 31. januara 2021., u saradnji IKC-a i IRIB predstavništva u Sarajevu. Takmičenje je imalo 2 kategorije: 1. Fotografija i videozapisi i 2. Memoari i priče.
U prvoj kategoriji pobijedili su: 1. Merjem Meša, 2. Samir Zahirović, i 3. Munir Tufekčić. U drugoj kategoriji pobijedili su: 1. Jasmina Mrkonjić, 2. Elma Turko i 3. Amina Bašić.

 

https://www.facebook.com/infoiran.ba/videos/5804439229581793

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime