Naslovnica Vijesti Književno veče posvećeno iranskom pjesniku Šahrijaru

Književno veče posvećeno iranskom pjesniku Šahrijaru

60
0

U Iranskom kulturnom centru u Sarajevu, u četvrtak, 19. septembra održano je književno veče posvećeno istaknutom iranskom pjesniku Muhamedu Huseinu Šehrijaru.

Sejjid Muhammed Husein Behdžat, rođen 1906. godine u Tabrizu, poznatiji pod pjesničkim pseudonimom Šahrijar, pisao je na perzijskom i azerskom jeziku. Njegovo najpoznatije djelo je “Heydar Babaya Salam”, koje govori o životu autora u djetinjstvu a prevedeno je na više od 30 jezika.

Šahrijara se ne može smatrati isključivo pjesnikom gazela, jer bismo to mišljenje morali promijeniti prilikom prvog osvrta na njegove mesnevije i prozvati ga pjesnikom mesnevija. Takođe, ukoliko bismo se posvetili pažljivom čitanju njegovih kasida, bez sumnje bi ga nazvali i neprikosnovenim majstorom ove pjesničke vrste. Dovoljno je da kažemo da se Šahrijar sa velikim uspjehom okušao u skladanju svih pjesničkih vrsta i da je postao majstor perzijske poezije.

Mnogi kritičari književnosti poeziju ovog velikog iranskog pjesnika sa lingvalnog i vremenskog aspekta dijele na tri grupe. Prvu grupu čine pjesme, pretežno gazeli, koje je Šahrijar spjevao još u toku svoje mladosti i koje odišu mladalačkim poletom i lirikom.

U drugu grupu njegovih djela spadaju pjesme nastale nakon njegovog upoznavanja sa pjesmom Afsane, oca savremene perzijske književnosti Nime Jušidža. Slobodno se može reći da su najbolje, najljepše i najznačajnije Šahrijarove pjesme nastale upravo u ovom periodu.

U treću grupu pjesama se ubrajaju pjesnikova pjesnička ostvarenja nastala u doba njegovog sazrijevanja i starosti.

Šahrijar je pjesnik čijom poezijom vladaju duboki sentiment, snažan osjećaj i jednostavan jezik. Njegova netaknuta osjećanja pronalazimo u svim njegovim pjesmama, stihovima pa i u svakoj riječi koju je napisao i potpisao. Jedan od njegovih poznatih gazela je “Āmadi jānam be ghorbānat” (Došli ste, moj život vam je posvećen)…

Preminuo je 18. septembra 1988. godine a taj dan se u iranskom kalendaru obilježava kao Dan perzijske poezije i književnosti odnosno dan sjećanja na ovog savremenog iranskog poetu.

Ovomjesečni književni susret IKC-a je posvećen ovom događaju.

U prisustvu ljubitelja književnosti, 19.9.2019. održano je književno veče povodom Dana perzijske poezije i književnosti i Dana preseljenja pjesnika Šahrijara u Kulturnom centru ambasade I. R. Iran u Bosni i Hercegovini. #bih #Iran #ICRO #iranski_kulturni_centar_bih#IKC_BiH #Šahrijara #Dana_perzijske_poezije

Posted by Iranski kulturni centar Sarajevo on Friday, 20 September 2019

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime