Iranski Kuhinja

Geime nesar – specijalitet iz Kazvina

Ovo ukusno jelo je specijalitet provincije Kazvin a priprema se i u drugim mjestima u Iranu za posebne prilike kao što su...

Zerešk polo – Riža sa zereškom

Bobice šimširike (zerešk) su jarko crveni plodovi trnovitog žbuna (Berberis vulgaris) i koriste se u medicini više od 2500 godina.

Horešt-e geimeh – Umak sa mesom i slanutkom

Perzijski horešt priprema se od mesa nasjeckanog na kockice veličine oko 2 cm, začinjenog te isprženog na maslacu, što Iranci nazivaju geimeh....

Horeše Bademdžan – Umak od patlidžana

Sastojci: 2 srednje velika plava patlidžana 2 velike kašike maslaca 500 gr...

Eškane – varivo od luka

Sastojci: 5 velikih kašika ulja 4 srednje glavice luka, nasjeckane na kolutiće 3...