Iranski Kuhinja

Zulbija – Slatke fritule u obliku pereca

Sastojci: 1 i po mala kašika praška za pecivo pola čaše tople vode

Horešt-e geimeh – Umak sa mesom i slanutkom

Perzijski horešt priprema se od mesa nasjeckanog na kockice veličine oko 2 cm, začinjenog te isprženog na maslacu, što Iranci nazivaju geimeh....

Gotab – Kolači punjeni orasima

Najukusniji gotab izrađuje se u slastičarskim radionicama Jazda, u centralnom Iranu. Sastojci: 250 gr maslaca

Kalam polo – Riža s kupusom

Sastojci: 350 gr mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa 1 velika glavica narendanog luka

Ranginak – kolač sa hurmama

Ranginak (rangīnak) je veoma ukusan i hranjiv desert južnih dijelova Irana. Najukusniji je onda kada je napravljen od svježe ubranih hurmi, a tradicionalno...