Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Festival animiranog filma u Neumu domaćin dva iranska naslova

Festival animiranog filma u Neumu domaćin dva iranska naslova

21
0

Dvije iranske animacije, a to su „11. korak“ i „Jesenji vjetrovi, proljetni vjetrovi i dva goluba“, bit će prikazane na Neumskom festivalu animiranog filma u Bosni.

U režiji Maryam Kashkoolini, ‘The 11th Step’ govori o malom mladuncu lavova koji se rodio u zoološkom vrtu i živi u kavezu dugom samo deset koraka. Na jedanaestom koraku lupi glavom o rešetke, ali jednog dana čuvar zoološkog vrta ostavlja vrata kaveza otvorena. Međutim, mladunče lavova nikada se ne usuđuje napraviti još jedan korak ka svojoj slobodi.

Jedanaestominutnu animaciju proizvodi iranski Institut za intelektualni razvoj djece i mladih.

Animacija je prikazana na nekoliko međunarodnih događaja, uključujući Međunarodni festival animiranog filma Supertoon u Hrvatskoj i Međunarodni festival animiranog filma Annecy u Francuskoj. Također je prikazan na 28. Zagreb Animafestu od 28. septembra do 3. oktobra 2020.

Dobitnik je nagrade na 14. izdanju Lublinskog filmskog festivala u Poljskoj koji je održan od 23. do 28. novembra. Također je nagrađen kao najbolji u iranskom takmičarskom dijelu 17. međunarodnog filmskog festivala Sedicicorto, od 2. do 11. oktobra 2020. u Forliju.

Iranska animacija “Jesenski vjetrovi, proljetni vjetrovi i dva goluba” Sadegha Javadija, bazirana je na knjizi Ahmada Reze Ahmadija i ima poetičan i apstraktan prostor.

Sadržaj priče glasi: „Ćerka čeka da muškarac stigne. Golub im prenosi poruku. Čovjek se ukrca na brod. Jesenja oluja potresa stvari. Svi su depresivni i frustrirani. Golub, međutim, ne čeka dok ne dođe proljeće i započinje potragu. ”

Animacija je takođe učestvovala na 49. izdanju Festival du Nouveau Cinéma de Montréal u Kanadi i 63. izdanju festivala DOK Leipzig u Njemačkoj.

Festival animiranog filma Neum (NAFF) pojedinačni je pravni subjekt koji radi na propagandi animiranog filma među mladima u BiH i drugim zemljama. Njegov glavni cilj je pozitivan utjecaj na razvoj filmske industrije i kulture kroz kreativne sastanke i suradnju mladih.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime