Naslovnica Perzijski jezik i književnost Iranski književnici 530 godina star rukopis “Koliyyat” Feriduddina Attara

530 godina star rukopis “Koliyyat” Feriduddina Attara

89
0

Muzej i biblioteka Astan-e Qods Razavi podijelili su fascinantnije detalje o rijetkom rukopisu Atara Kulliyat-i starom 530 godina koji je prvi put prikazan u utorak u Mašhadu.

Rukopis čine Asrar-nameh (Knjiga tajni), Mantiq at-Tayr (Zbor ptica), Mosibat-nameh („Knjiga nevolje“) i 76 ljubavnih pjesama perzijskog mistika i pjesnika Farida ud-Dina Mohammad ibn Ebrahim Attar Neyshaburi (C. 1142-1220).

Ovo je najstariji od 142 rukopisa Attarovih djela, koji su sačuvani u skladištu biblioteke, rekao je Seyyed Reza Sedaqat Hosseini, stručnjak za rukopise u biblioteci, prilikom otkrivanja ceremonije knjige.

Knjigu je nazvao jednim od najljepših rukopisa, koji je biblioteci poklonio Reza Naeini 1932. godine.

Ali ibn Heidar Qasemi je kaligraf zbirke napisane na 222 stranice. Završio je upisivanje Asrar-name u Mehrabad kod Neyshabura 1. decembra 1491. godine.

Kaligrafija Mosibat-name završena je na istom mjestu 20. februara 1492. godine, dok je natpis ljubavnih pjesama završen 2. februara 1497. godine u Gazorgah kod Ansarieha, a Mantiq at-Tayr 17. decembra, 1505. u Mehrabadu kod Neyshabura.

Pjesme na svakoj stranici upisane su u 19 redova u četiri stupca. Svaka stranica je takođe osvijetljena cvjetnim motivima zlata, azura i cinobara.

Attar je najpoznatiji po Mantiq at-Tayr, alegorijskoj pjesmi koja opisuje potragu ptica (tj. Sufija) za mitskim Simorghom ili Phoenixom, koje žele postati svojim kraljem (tj. Bogom).

Njegovi Elahi-nameh i Mosibat-nameh („Knjiga nevolje“) mistične su alegorije slične po strukturi i obliku kao Mantiq at-Tayr.

Attar je također bio autor Elahi-nameh (Božja knjiga), Mokhtar-nameh i Tadkerat al-Awliya.

UNESCO obilježava Attar registracijom 800. godišnjice njegove smrti u kalendaru događaja za 2021. godinu.

Attarova djela objavljena su na nekoliko jezika širom svijeta.

 IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime