Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranske umjetnine Iranske rukotvorine: Mo’araq

Iranske rukotvorine: Mo’araq

141
0

Intarzija se na perzijskom jeziku naziva “Mo’araq”, što doslovno znači “predmet s venama”. Što se tiče rukotvorina, mo’araq je oblik umjetnosti u kojem se šareni komadi drveta režu i slažu jedan pored drugog na drvenoj ili poliesterskoj podlozi.

Za izradu mo’araqa, od sedamdeset do osamdeset vrsta, koriste se razne vrste šuma, različitih boja, a ponekad se od devine kosti, školjki, bakra, mesinga, srebra, zlata i slonovače ugrađuje u vrlo lijep materijal.

U Iranu se vjerovalo da se mo’araqom bavilo od prije 90 godina, međutim drveni češalj pronađen nedavno u “Šahr-e Sukhte” dokazuje da zanat datira hiljadama godina. Komadi drveta izrezani su i pričvršćeni na dršku pomoću smole za izradu drške češlja.

Jedan od mnogih primjera mo’araqa su rahle za Časni Kur’an u Metropolitanskom umjetničkom muzeju. Ovaj komad datira iz 15. stoljeća i napravljen je od rezbarenog drveta, rešetke i umetnutih furnira.

Inlay je tehnika koja se koristi u ranim intarzijama, a koja se stvara izrezivanjem dijelova pozadine na osnovu dizajna i upotrebom alata poput dlijeta. Posječena područja zatim dobijaju dijelove različitog materijala kao što su drvo, slonovača, kosti ili školjke.

Pored toga, još nekoliko složenih dizajna primijenjeno je na umetcima i kutijama vrata tokom dinastije Safavida. U istom periodu postojala je i druga vrsta mo’araqa u kojoj su komadi drveta, kosti i slojevi hatema (drevna perzijska tehnika intarziranja) bili pričvršćeni jedni za druge.

Vremenom je intarzija pretrpjela brojne promjene. Kada je prvi put dizajniran, bio je zasnovan na uzorcima arabeske i koristio je samo pet ograničenih šuma: ebanovina, srebrna bobica, kruška i areka.

Mo’araq se prvenstveno koristio za ukrašavanje vrhova stolova, ormara, vrata, naslona stolica, okvira ogledala i šahovskih ploča. Trenutno se ovaj prekrasni zanat koristi za izradu elegantnih stolnih pločica uz izradu korisnih predmeta.

Širok spektar vrsta drveta ugrađen je u proizvode za intarziranje od 1950-ih zbog napretka u razumijevanju drveta.

Danas se mo’araqom bavi u mnogim gradovima i provincijama zemlje.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime