Naslovnica Iranska kuhinja Kukuje lubija sabz – Zapečena zelena boranija

Kukuje lubija sabz – Zapečena zelena boranija

42
0

Sastojci:

500 gr zelene boranije

3 čaše vode

3 velike kašike soli

3 velike kašike maslaca

2 velike glavice sitno naseckanog luka

500 gr mljevenog mesa

pola male kašike muškatnog oraščića

pola male kašike bibera

1 mala kašika šećera

5-6 jaja

1 kašika limunovog soka

Priprema:

Zelenu boraniju očistite i narežite na polovine. Kuhajte pola sata u 3 čaše vode, kojima ste dodali 2 velike kašike soli. Meso pržite na maslacu oko 20 minuta. Ocijedite boraniju, dodajte je mesu i kratko dinstajte. Dodajte joj pola začina i šećer te umutite jaja s ostatkom začina i šećera. Jaja prelijte preko mesa i boranije, dodajte sok od limuna i dobro promiješajte. Premažite pleh, u njega izlijte smjesu te je pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180° C, oko 45 minuta.

Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime