Naslovnica Vijesti U Perzijsko – bosanskom koledžu obilježen Dan državnosti BiH

U Perzijsko – bosanskom koledžu obilježen Dan državnosti BiH

249
0

Svečanim otvorenjem manifestacije „Znanjem gradi BiH“ u prostorijama Perzijsko – bosanskog koledža Lješevo upriličeno je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH. Bogatim kulturnim i zabavnim programom učenici i nastavnici ove škole obilježili su ovaj značajan historijski datum i poželjeli dobrodošlicu brojnim eminentnim gostima.

Svečanosti su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari, konzul za kulturu Hossein Nouri, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i mnogi drugi predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u općini Ilijaš i BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je znanje kao ključni prioritet mladih generacija u građenju prosperitetnije države BiH.

„Prije svega želim vam čestitati Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da ako Bog da, sljedeće godine obilježavamo ovaj značajan dan u puno boljem stanju. To je zadatak svih nas koji činimo vlast unutar BiH. Drago mi je da sam pozvan na današnju manifestaciju jer se radi o odgojno – obrazovnoj ustanovi koja obilježava značajne datume iz naše prošlosti. Nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo u BiH. U ovoj ustanovi se 25. novembar obilježava na način koji je za svaku pohvalu. Obilježava se takmičenjem u znanju. Znanje je nešto što nam je u sadašnjosti, ali i u budućnosti najpotrebnije. Bez znanja osoba je bezlična i podložna raznim oblikovanjima. Za mlade ljude najvažnije je znanje“, kazao je Džaferović, prenosi Radio Ilijaš.

Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari čestitao je prisutnima Dan državnosti, te poželio Bosni i Hercegovini postojanost, mir i napredak.

“Bosna i Hercegovina, kao i svaka druga država, ukoliko želi da ima svijetlu i budućnost punu nade, treba težiti obrazovanju generacije, graditelja budućnosti i u biću svoje mladeži i adolescenata razvijati vrijednosti poput imana – vjerovanja, predanosti, odgovornosti, patriotizma i altruizma. Izuzetno mi je drago što je ustanova Perzijsko – bosanski koledž prije dvije decenije osnovana sa takvim ciljem i što na tom putu ima brojna postignuća i uspjehe”, rekao je Heidari.

Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, pored čestitke za Dan državnosti BiH,

uputio je i čestitku povodom jubileja 20. godišnjice uspješnog rada ove odgojno – obrazovne ustanove.

„Perzijsko – bosanskom koledžu želim čestitati na organizaciji i načinu na koji obilježavaju Dan državnosti BiH. Pod prepoznatljivim nazivom „Znanjem gradi BiH“ koji je najbolja poruka mladim ljudima kako da gledaju na perpektivu naše države, kazao je Fazlić.

Svake godine, učenici PBK nastoje da kroz brojne školske sekcije svečano obilježe Dan državnosti. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine.

Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca – direktora, pedagoga, nastavnika i roditelja.

Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz preko 25 škola iz cijele BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime