Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Iranski filmovi prikazani na filmskom festivalu u Vancouveru

Iranski filmovi prikazani na filmskom festivalu u Vancouveru

34
0

Kratki filmovi “Lutka” i “Pjesma vrabaca” od iranskih filmskih autora, odabrani su za prikazivanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru (VIWFF), koji će se otvoriti u kanadskom gradu 4. marta.

“Lutka” koju režira Nasrin Golreyhan će se takmičiti u kategoriji “Budi poput vode”.

Film je o novinarki koja nađe djevojčicu u ratom razorenom gradu. Granice su zatvorene za djevojku, a ona će biti ubijena ako ostane u gradu. Ovaj film je o ljudima koji trebaju mir, ali su na bojnom polju.

“Pjesma vrabaca” režisera Farzaneh Omidvarnia, bit će prikazana u kategoriji “Tvoj najgori neprijatelj”.

Skupina izbjeglica bježi u potrazi za boljim životom. Oni plaćaju krijumčara da ih preveze preko granica, u hladnjači, međutim, temperatura smrzavanja unutar kamiona pretvara svoje nade za bolju budućnost u žestoku borbu za opstanak.

“Pjesma vrabaca” nalazi se među 96 kratkih animiranih filmova koji ispunjavaju uvjete za dugogodišnje liste Akademije za dodjelu nagrada 2021.

“Ovogodišnji virtualni festival prikazuje međunarodni sastav kratkih i dugometražnih filmova, iz priče i dokumentarnog filma o eksperimentalnoj i animaciji”, saopćili su organizatori
Događaj, koji će trajati do 14. marta, slavi kompleksnost i raznolikost načina na koji djevojke i žene biraju izazove, nadvladaju i nadahnjuju sebe, jedni druge, svoje zajednice i naš svijet danas.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime