Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Historijskom dvorcu u Bušahru vraćen stari sjaj

Historijskom dvorcu u Bušahru vraćen stari sjaj

56
0

Obnovljeni su dijelovi zidova dvorca Kalat Ahram, poznatog i kao dvorac Zeir Khezr Khan, u okrugu Tangestan u jugozapadnoj provinciji Bušahr, najavio je zamjenik provincijskog šefa turizma.

Lokalni i autohtoni materijali poput kamena, cigle i slame korišteni su za očuvanje izvornosti povijesnog spomenika, dodao je dužnosnik.

Utvrda, koja je sagrađena tokom ere Kadžara (1789–1925.), bila je u vlasništvu jednog od boraca otpora, Zeir Khezr Khan Ahramija protiv britanske vojne sile u Bušahru tokom okupacije u Prvom svjetskom ratu.

Dvorac je dodan na popis nacionalne baštine 1998.

Od vrlo rane historije do modernih vremena, obrambeni zidovi često su bili potrebni kako bi gradovi preživjeli u svijetu koji se stalno mijenja u invaziji i osvajanju.

Utvrde u antici bile su prvenstveno dizajnirane da poraze pokušaje eskalade i za obranu teritorija u ratu, a korištene su i za učvršćivanje vladavine u nekoj regiji za vrijeme mira.

Uruk u drevnom Sumeru (Mezopotamija) jedan je od najstarijih poznatih zidina na svijetu. Drevni Egipćani su također gradili tvrđave na granicama doline Nila kako bi se zaštitili od napadača sa susjednih teritorija.

Mnoge utvrde drevnog svijeta izgrađene su od blatnih cigli, često im ostavljajući samo hrpe nečistoće za današnje arheologe.

S više od 6000 godina povijesti i značajnim spomenicima iz doba Elamita, Ahemenida, Parta i Sasanida, provincija Bušahr jedno je od najvažnijih iranskih historijskih središta.

Osim svoje kulturne baštine, prekrasne plaže i bujni palminjaci čine ga atraktivnim odredištem za svjetske putnike.

Povijesni i arhitektonski spomenici Bušahra uključuju islamske građevine poput džamija i molitvenih centara, ljetnikovce, stare kule, dvorce, kao i vrtove.

Što se tiče kulturnih atrakcija, u Bušahru postoje brojne historjske gomile, uključujući Tall-e Khandaq sa sasanidskim arhitektonskim stilom, Tall-e Marv smješten u blizini ahemenidske palače i dvorac Malek al-Todžar iz doba dinastije Kadžara. Dvorac Kazeruni iz tog vremena, koji je uvršten na popis svjetske baštine, još je jedna atrakcija koju svjetski putnici vole vidjeti među raznim drevnim nalazištima.

IZVOR

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime