Naslovnica Atrakcije Khorramšahr: glavno odredište za ratni turizam

Khorramšahr: glavno odredište za ratni turizam

35
0

Nekada su odredišta za ratni turizam bila uglavnom predmet interesa fotoreportera koji su se pojavljivali samo na stranicama zločina, ali sada se mogu pronaći u vrhunskim putopisima i web lokacijama. Kako god ga nazvali, od ratnog turizma, mračnog turizma, turizma katastrofa ili turizma opasnosti, Iran nudi više nakon što je umiješan u drugi najduži rat 20. vijeka nakon rata u Vijetnamu.

Među mnogim pograničnim gradovima koji su izravno uključeni u rat 1980–1988, Khorramšahr je visoko počašćen kao simbol otpora tokom rata protiv iračkih osvajača. Štoviše, lučki grad visoko je na indeksu ‘ići će’ avanturista zainteresiranih za takav turizam.

U ovo doba godine Iranci održavaju posebne ceremonije u čast poginulim vojnicima i njegovanju snage i otpora naroda tokom “Nedjelje svete odbrane”, počev od Šahrivara 31. (21. septembra ove godine) kada su iračke oružane snage napale zapad Irana.

Treći dan Khordada (24. maja) obilježava godišnjicu oslobađanja Khorramšahra od napadačke vojske Sadama Huseina još u maju 1982. godine kada su Iranci svojom krvlju postavili još jedan temelj za žrtvu, otpor i konačnu pobjedu. Iranske snage zauzele su jugozapadni strateški lučki grad u orijentacijskoj operaciji kodnog naziva Beit ol-Moqaddas.

Prema Sajadu Goharpaku, šefu turizma Khorramšahra, do sada je identificirano 25 mjesta u lučkom gradu što ga čini vrijednom destinacijom kada je u pitanju ratni turizam. “Khorramšahr je toliko sjajan da se trenutno suočavamo s muzejskim gradom, jer se u svim gradskim četvrtima dogodilo bezbroj incidenata.”

Za sada je zemlja uglavnom obnovljena i može se naći vrlo malo znakova rata, osim imena ulica i freski mučenika na nekim ulicama. To su područja u koja domaći putnici obično odlaze u turističkim paketima koji se zovu „Rahiane Nour“ („Put svjetlosti“).

Za one koji su zainteresovani da posjete bogatstvo frontova negdje drugdje s bivših ratišta, Teheran nudi nekoliko destinacija; Muzej svete odbrane, Teheranski muzej mira i Behešt-e Zehra – groblje na kojem su sahranjeni mnogi mučenici. Muzej svete odbrane epskih razmjera dogovara se o nečem drugačijem u modernoj iranskoj historiji, gdje možete, između ostalog, zaroniti u olupine raketa, tenkova, pušaka, brodova, minobacača, radara, protuzračnih obrambenih sistema, prizemljenih mlaznjaka, vojnih zaliha i artiljerija. Muzej je opremljen vrhunskim vizuelnim sistemom koji uključuje projekcije i video zidove, dok audio snimci relevantni za svaki period doprinose njegovom šarmu. Rekreacija oslobađanja grada Khoramšahr pomoću virtualnih eksponata i video projekcija jedna je od glavnih karakteristika muzeja u kojem stoji replika džamije Khorramšahr ukrašena kremastim pločicama s pločicama s tirkiznim uzorkom.

Neki turisti kažu da ih iz znatiželje ne zanima samo posjet živim ili bivšim ratnim zonama. Ono što ih motivira je pogađanje priča o ljudima koji su izgubili svoje živote, bili raseljeni, ranjeni, zarobljeni ili izgubili svoje najmilije u tim gorkim trenucima istorije čovječanstva.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime