Naslovnica sve Iran će organizirati Međunarodni festival pripovijedanja priča 2021 online

Iran će organizirati Međunarodni festival pripovijedanja priča 2021 online

33
0
  1. izdanje iranskog Međunarodnog festivala pripovijedanja trebalo bi da se održi online zbog pandemije.

Ranije je Institut za intelektualni razvoj djece i omladine (IIDCYA), koji je glavni organizator Festivala, najavio prošlog jula da će se Festival održavati putem interneta. Međutim, virus je natjerao institut da u potpunosti otkaže događaj.

Prošle sedmice, IIDCYA je objavio da će se Festival s motom “Budućnost mora biti izgrađena” održati na mreži u decembru 2021. godine.

Nade, želje, sreća i tugovanje te pobožnost teme su ovogodišnjeg Festivala.

Iran planira da 30. azar upiše u svoj nacionalni kalendar kao Dan priča i pripovijedanja na osnovu prijedloga IIDCYA, koji je odobrilo Opće vijeće za kulturu Irana.

Konačna odluka o prijedlogu bit će donesena na Vrhovnom vijeću Kulturne revolucije.

30. azar po iranskom kalendaru posljednji je dan jeseni, čiju večer Iranci slave kao drevnu tradiciju Noći Jalda. Pripovijedanje roditelja i baka i djedova ključni je element proslave.

Noć Jalde, koja pada 20. decembra ove godine, smatra se najdužom noći u godini kada su drevni Iranci slavili rođenje Mitre, boga svjetlosti. Poznata je i kao Chelleh Night, koja aludira na prvih 40 dana zime, koja se smatra najoštrijom u sezoni.

Ljudima se ove noći u cvjetnim zdjelicama obično servira svježe voće i mješavina suhog voća, sjemenki i orašastih plodova.

Nakon vruće večere, mnogi ljudi često recituju poeziju, pripovijedaju priče, skandiraju, sviraju na muzičkim instrumentima ili samo ugodno čavrljaju do ponoći.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime