Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište Internacionalni festival kratkog filma u Teheranu pridružio se kvalifikacijskim festivalima za Oscara

Internacionalni festival kratkog filma u Teheranu pridružio se kvalifikacijskim festivalima za Oscara

23
0

Dodjela Oscara složila se da Međunarodni festival kratkog filma u Teheranu registrira kao događaj čije nagrade mogu kvalificirati film za Oscara, Iransko omladinsko kino društvo (IYCS) koje je glavni organizator festivala najavljeno u subotu.

„Obaviješteni smo da će festival biti kapija Oscara krajem prošle sedmice. U međuvremenu, malo je festivala u Aziji koji imaju tu čast, na primjer, Egipat u sjevernoj Africi i Japanu, Južna Koreja, Singapur i Indija su jedine zemlje koje imaju festivale koji se kvalificiraju za Oscara ”, rekao je direktor IYCS-a Sadeq Musavi koji je ujedno i direktor festival.

„Trenutno se širom svijeta organizira preko 10.000 festivala, od kojih je većina nepouzdana. U međuvremenu, teheranski kratki festival ima dobar status u svijetu, iako festival nije sigurno poznat, može se smatrati najvažnijim festivalom kratkog filma u zapadnoj Aziji “, dodao je.

Rekao je da je kratki festival u Teheranu jedini događaj koji nudi besplatan ulaz i dodao: “Besplatna registracija bit će ukinuta nakon ukidanja ograničenja međunarodnih plaćanja, a mi ćemo, kao i ostali festivali, naplatiti kotizaciju od sudionika i festivala moći pokrivati sve svoje troškove. ”

Rekao je da na svijetu postoji samo 127 festivala kratkog filma čije nagrade mogu film kvalificirati za Oscara.

Fondacija kinematografije Farabi, koja svake godine odabire iranski zahtjev za dodjelu Oscara, čestitala je organizatorima Teheranskog međunarodnog festivala kratkog filma na zaradi.

Uz to, Mohammad-Mehdi Asgarpur, direktor Međunarodnog filmskog festivala Fajr, također je uputio čestitku organizatorima teheranskog festivala kratkog filma.

Iranske međunarodne festivale prepoznale su međunarodne filmske organizacije tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Međunarodni filmski festival Fajr akreditiran je od Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata (FIAPF) kao novi filmski događaj na svojim konkurentnim festivalima igranog filma.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime