Naslovnica Atrakcije Vodopadi, vrtovi u Gilanu registrirani su kao nacionalno baština

Vodopadi, vrtovi u Gilanu registrirani su kao nacionalno baština

53
0

Ukupno sedam prirodnih dobara rasutih po provinciji Gilan nedavno je upisano na listu nacionalne baštine.

Ministarstvo kulturne baštine, rukotvorina i turizma objavilo je natpise u ponedjeljak u pismu generalnom guverneru sjeverne pokrajine, izvijestio je CHTN.

Vodopadi Milash i Dodozan, vrtovi Falahat i Salar i močvarna šuma Amir Bekandeh bili su među imanjima koja su dodana na prestižnu listu.

Gilan je poznat po bogatim grobljima iz željeznog doba, poput Marlika, koja su iskopavana tokom prošlog stoljeća. Nekada je bilo u sferi utjecaja uzastopnih Ahemenskog, Seleukidskog, Partijskog i Sasanidskog carstva koje su vladale Iranom do 7. vijeka naše ere. Kasnije arapsko osvajanje Irana dovelo je do uspona mnogih lokalnih dinastija, a Gilan je stekao neovisan status koji se nastavio do 1567. godine.

Sofisticirani Rašt, glavni grad provincije Gilan, odavno je vikend bijeg za stanovnike Teherana koji žele probati poznatu lokalnu kuhinju i nadaju se nekoj pluvijalnoj akciji – to je najveći i najvlažniji grad u sjevernoj regiji. Gilan je podijeljen na obalnu ravnicu koja uključuje veliku deltu Sefid Rud i susjedne dijelove planinskog lanca Alborz.

Imajući bogat turistički krug sa 24 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, od kojih su prostrana Hyrcanska šuma i pustinja Lut među prirodnim dobrima, Iran nastoji steći veći udio u globalnoj turističkoj industriji do 2025. godine.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime