Naslovnica Atrakcije Diveći se drevnim ruševinama Perzepolisa

Diveći se drevnim ruševinama Perzepolisa

42
0

Jedna od najvećih ruševina drevnog svijeta, Persepolis je toliko važan da mnogi vjeruju da nijedno putovanje u Iran ne bi bilo potpuno bez zadivljenja prijestolnici Ahemenida.

Izgrađeni od strane vrhunskih arhitekata i zanatlija moćnog carstva tokom nekoliko decenija, razmjeri Perspolicea i dalje zadivljuju posjetitelje satima i satima.

Persepolis, koji datira iz 515. godine prije nove ere, možda je bio uništen milenijumima. Ostanite pri zalasku sunca i odaberite sjajno mjesto planine Rahmat kako biste promatrali cijele ruševine i pustinju obavijene blagim crvenim sjajem.

Kraljevski grad Persepolis svrstava se među arheološka nalazišta koja nemaju ekvivalent, s obzirom na njegovu jedinstvenu arhitekturu, urbano planiranje, građevinsku tehnologiju i umjetnost. Persepolis, poznat i kao Takht-e Jamshid, čije se veličanstvene ruševine počivaju u podnožju Kuh-e Rahmat-a (planine milosrđa) nalazi se 60 kilometara sjeveroistočno od grada Širaz u provinciji Fars.

Grad je spalio Aleksandar Veliki 330. pne. Očito kao osvetu Perzijancima jer se čini da je perzijski kralj Xerxes spalio grčki grad Atinu oko 150 godina ranije. Neizmjernu gradsku terasu započeo je oko 518. godine prije nove ere Darij Veliki, kralj Ahemenidskog carstva. Na ovoj terasi, uzastopni kraljevi podigli su niz arhitektonski zapanjujućih palača, među kojima su masivna palača Apadana i Dvorana prijestolja (“Dvorana sa sto kolona”).

Ova cjelina veličanstvenih pristupa od 13 ha, monumentalnih stepenica, prijestolnih soba (Apadana), prijemnih soba i ovisnosti svrstana je među najveća svjetska arheološka nalazišta. Persepolis je bio sjedište vlade Ahemenidskog carstva, iako je zamišljen prvenstveno kao izložbeno mjesto i spektakularan centar za prijeme i festivale kraljeva i njihovog carstva.

Mjesto je obilježeno velikom terasom sa istočne strane koja se naslanja na Kuh-e Rahmat (“Brdo milosrđa”). Ostale tri strane formirane su potpornim zidom, različite visine s nagibom tla od 13 do 41 stopa (4 do 12 metara); sa zapadne strane, na vrh vode veličanstvene dvostruke stepenice u dva leta od 111 kratkih kamenih stepenica. Na terasi su ruševine nekoliko kolosalnih zgrada, sve izgrađene od tamno sivog kamena (često poliranog do površine nalik mramoru) sa susjedne planine.

Često posjećen iz Širaza, postoji mnogo mogućnosti za obilaske nadahnjujućeg Persepolisa. Pokušajte uzeti jednog s kvalificiranim vodičem kako biste stekli dublju procjenu historijskog značaja ovog mjesta svjetske baštine.

IZVOR

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime