Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Iranska kinematografija i pozorište “Jazavac” proglašen najboljim na filmskom festivalu u Swindonu

“Jazavac” proglašen najboljim na filmskom festivalu u Swindonu

41
0

Iranska drama “Jazavac” okrunjena je najboljim igranim filmom na nezavisnom međunarodnom filmskom festivalu Swindon u Engleskoj.

Film koji je režirao Kazem Mollai, govori o 40-godišnjakinji Sudeh Sharifzadegan koja se suočava sa čudnim incidentom neposredno prije drugog braka.

Otet je njen 11-godišnji sin Matiar. Nakon znatnog napora, Sudeh je prisiljena tražiti novac za otkupninu od svog bivšeg supruga Payman. Nakon Matiarinog puštanja na slobodu, Sudeh, znatiželjna, dolazi do iznenadne spoznaje da je sve bio plan njezina sina da pruži osnove za očev povratak.

“Jazavac” je ranije osvajao nagrade na nekoliko međunarodnih događaja.

Bio je nagrađen u tri kategorije, uključujući najbolju publiku i najboljeg glumca na 19. međunarodnom filmskom festivalu Riverside u regiji Inland Empire u južnoj Kaliforniji u maju. Također je dobio predsjedničku nagradu festivala za svoj ansambl.

Pobjednici nezavisnog međunarodnog filmskog festivala Swindon proglašeni su prošlog četvrtka.

Keith Allott iz Ujedinjenog Kraljevstva osvojio je nagradu za najbolju režiju za svoj film “Double Word Score”, koji pokazuje da dosada zaključavanja dovodi do koketne igre Scrabble između susjeda Jamieja i Ashley.

“Portret” režisera Keira Siewerta iz Velike Britanije izabran je za najbolji kratki film.

Na osnovu stvarne priče, Rhetta, marljiva manekenka, postavlja snimanje s grabežljivim fotografom, poznatim po svojoj taktici prisile i agresivnim akcijama. Međutim, nimalo ne shvaća da je Rhetta orkestrirala ovaj sastanak kao ubod da razotkrije svoje neprikladno ponašanje na mrežnom video prijenosu uživo.

Film “1000 dana” u režiji Jeanette Rourke i Rona Bambridgea izabran je za najbolji dokumentarac.

Dokumentarni film pokazuje da na globalnom nivou niko nije imun. Godišnje blizu 800 000 ljudi umre od samoubistava. To je jedna osoba svakih četrdeset sekundi i ne pričamo o tome. Cilj filma je razbiti tu tišinu.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime