Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Povijesni rukopisi i knjige obnovljeni u muzeju Lorestan

Povijesni rukopisi i knjige obnovljeni u muzeju Lorestan

22
0

Tim stručnjaka za kulturnu baštinu u provinciji Lorestan obnovio je desetine historijskih rukopisa, rijetkih knjiga i papirnih dokumenata.

“Prva faza projekta obnove značajnih historijskih dokumenata i knjiga privedena je kraju u muzeju općine Boruđerd”. Zvaničnik je pridao veliki značaj naporima uloženim u očuvanje historijskih dokumenata i knjiga koji se čuvaju u zapadnoj pokrajini.

“Treba napomenuti da su sva kulturno – povijesna dobra Lorestana vrijedna i poput historijskih spomenika, restauracija historijskih dokumenata i knjiga pokrajine je od velikog značaja.”

Lorestan, koji je regija sirove ljepote, nastanjivali su iranski indoevropski narodi, uključujući Medijce, c. 1000 pne. Kimerci i Skiti su povremeno vladali tom regijom od oko 700. do 625. godine prije nove ere.

Loristanske bronze koje su poznate po svom eklektičnom nizu asirskih, babilonskih i iranskih umjetničkih motiva datiraju iz ovog turbulentnog perioda. Lorestan je uključen u rastuće Ahemenidsko carstvo oko 540. godine prije nove ere i sukcesivno je bio dio dinastije Seleukida, Parta i Sasanida.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime