Naslovnica sve Povodom Sedmice svete odbrane virtualna posjeta Muzeju Revolucije i svete odbrane

Povodom Sedmice svete odbrane virtualna posjeta Muzeju Revolucije i svete odbrane

11
0

Sedmica svete odbrane u kalendaru Islamske Republike Iran odnosi se na prvu sedmicu Iransko-iračkog rata i traje od 22. do 28. septembra. Dana septembra 22. 1980., Baasistički režim u Iraku uz prethodno planiranje i kako bi srušio novouspostavljeni sistem Islamske Republike Iran, započeo je rat velikih razmjera protiv Irana. Tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein prekršio je alžirski sporazum iz 1975. godine pojavljujući se pred iračkim televizijskim kamerama, najavljujući početak invazije baasističkog režima na Islamsku Republiku Iran.

Tokom Iransko-iračkog rata, Sejjid Ruhullah Khomeini, kao vođa i “vrhovni komandant Islamske Republike Iran” i položaj “vrhovnog zapovjednika rata” (u ime Irana ), bio je odgovoran za njegovo strateško priznanje i usmjeravanje. Za to vrijeme, on je vodio svojih osam godina rata koristeći vlastite metode i mjere. Među akcijama Sejjida Ruhullaha Khomeinija tokom iransko-iračkog rata, masovnom mobilizacijom i organizacijom iranskog naroda i oružanih snaga, razvojem vojne organizacije, uspostavljanjem koordinacije i kohezije između oružanih snaga, uspostavljanjem koordinacije i korištenjem objekata iza fronta, bila je delegiranje nekih ovlašćenja i podsticanje rata.

Ova sedmica je bila poznata kao Ratna sedmica ili Imponirana ratna sedmica, a kasnije je preimenovana u Sedmicu svete odbrane.

Ovim povodom Muzej Islamske Revolucije i Svete odbrane Irana nudi mogućnost virtualne posjete ovom muzeju. Muzej možete posjetiti klikom na sljedeći link, te upravljanjem putem strelica i zelenih kružića.

LINK 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime