Naslovnica Atrakcije Zatvor Aleksandra Velikog (škola Zijaijeh) u Jazdu

Zatvor Aleksandra Velikog (škola Zijaijeh) u Jazdu

11
0

Zatvor Aleksandra Velikog s oko 8 stoljeća historijske pozadine nalazi se pored svetišta Davazdah Imam u okrugu Fahadan u gradu Jazdu. Ovaj spomenik osnovao je 1428. godine poznati učenjak Zia al-Din Hossein Reza, a dovršili su ga 1500. godine, njegovi sinovi Madžd al-Din Hasan i Šaraf al-Din Ali. Postoje neke priče o ovoj zgradi.

U eri Mozaffarida, Jazd je bio napredan grad, posebno u pogledu kulture i obrazovanja, a ovaj kulturni procvat je doveo do izgradnje mnogih škola i obrazovnih centara u ovoj zoni. Zijaija (Ziyā’iyeh) je jedna od vjerskih škola izgrađenih u ovom periodu. Zapravo, škola je izgrađena u dvije faze: prvo, istodobno s mongolskom invazijom, kupolastu komoru naručio je Šaraf al-din Ali Razi 1234. godine da bude dio mauzoleja. Tada je unuk Šarafa al-Dina podigao školu i spojio je s dvoranom kupole 1306. godine. No, osim stvarne historije, povezana je i s manje izvjesnom historijom iz koje je posudio svoje ime. Kompleks se zove Zendan-e Eskandar (ili Aleksandrov zatvor), budući da se vjeruje da je Aleksandar Veliki, kada je napao Iran, pokrenuo prisilnu migraciju, preselio mnoge ljude u Jazd i mnoge od njih zatvorio u ovu zgradu koju je naredio izgraditi. Dvorište Zendan-e Eskandara uključuje bunar, mali bazen i podrum s 38 stepenica. U javnosti se smatra da je ovaj kompleks činio tamnicu zatvora, što se čini dvojbenim.

Ova skromna arhitektura ne nosi nikakve pločice. Dvorište ima tri visoka trijema na jugu, sjeveru i zapadu. Zapadno krilo obuhvata najviši trijem zgrade i glavni ulaz. U glavnom trijemu (na njegovoj sjeverozapadnoj i jugozapadnoj strani) nalaze se relikvije dvaju oltara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime