Naslovnica Atrakcije Kapija bazara u Isfahanu, Kejsarie

Kapija bazara u Isfahanu, Kejsarie

13
0

Kapija Kejsarie bila je druga građevina koja je izgrađena na sjevernom kraju trga u doba Safavida. Ovaj bazar povezuje stari trg (Trg Atigh) sa novim trgom Nakše-e Džehan i radi kao tranzicioni element, izgrađen za razvoj trgovine i ubrzanje ekonomskog rasta.

Na vrhu ove velike kapije, kao simbola bitke dobra i zla, raskošan mozaik predstavlja dva lovca sa ljudskim tijelima, tigrovim nogama od kojih svaki cilja strijelom u svoj zmajev rep kao znak zodijaka Strijelca. Istoričari izjavljuju da je to bio mjesec kada je osnovan Isfahan.

Na vrhu Kejsarie kapije, ne tako davno, postojala je struktura koja se zvala ”Nagharehkhaneh”(restoran), gdje bi se puštala muzika pri izlasku i zalasku sunca.

U sredini portala nalazi se slika Šaha Abasa u ratu sa Uzbecima. Ostale slike podsjećaju na neke lovačke freske koje su naslikali evropski umjetnici. Nažalost, previše direktne sunčeve svjetlosti zajedno sa vlažnim uvjetima doveli su do blijeđenja nekih boja na slikama.

Čuveni perzijski Moaragh mozaik može se vidjeti na portalu i na bočnim stranama hodnika. Na bočnim zidovima je napisana pjesma Sa’dija, poznatog perzijskog pjesnika. Svaki kuplet sa svake strane, okrenut prema drugoj.

Veliki bazar Isfahana, sam po sebi je potpuno pokriven grad. Svaki dio ovog bazara uključujući; ukrštanja puteva koji se zovu Chehar-Su (četiri pravca), karavan-saraja sa otvorenim dvorištima pravougaonog oblika i manjim mestima sličnim karavan-sarajima, zvanim Timcheh (arkade), imaju određene specifikacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime