Naslovnica Atrakcije Vatreni hram Jazd Bahram

Vatreni hram Jazd Bahram

16
0
Zoroastrian Fire Temple, Yazd, Iran

Jazd Ataš Bahrām, također poznat kao Jazd Ataškadeh, je hram u Jazdu, zapadno od Širaza u Iranu. Izgrađen je 1934. godine i u njemu se nalazi Ataš Bahram, što znači “Vatra pobjede”, datira iz 470.

To je jedan od devet Ataš Bahramova, jedina velika vatra najvišeg stepena u Iranu gdje Zoroastrijanci praktikuju svoju religiju od 400. godine prije Krista. Ostalih osam Ataš Bahrama su u Indiji.

Prema Agi Rustamu Noširavan Belivaniju, iz Šarifabada, Anđuman-e Nasiri (izabrani zoroastrijski zvaničnici) otvorili su Jazd Ataš Bahram 1960-ih za posjetioce koji nisu Zoroastrijanci. Hram vatre u zoroastrizmu je mjesto obožavanja Zoroastrijanaca, koje se često naziva Dar-e Mehr (perzijski) ili agijari (gudžarati).

U zoroastrijskoj religiji, vatra je, zajedno sa čistom vodom, sredstvo ritualne čistoće. Čist, bijeli pepeo za ceremonije pročišćenja smatra se osnovom ritualnog života, što su u suštini obredi koji su svojstveni njegovanju kućne vatre, jer je hram [vatra].

Ostale prostorije oko njega također su bile predviđene za bogoslužje. Muškarci i žene treba da nose bijelu kapu i bijelu maramu ulazeći u ovaj hram i izuju cipele dok gledaju svetu vatru iza staklene ograde.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime