Naslovnica Atrakcije Centralna džamija u Gorganu

Centralna džamija u Gorganu

15
0

Centralna džamija u Gorganu nalazi se u staroj četvrti u blizini tržnice Nalabandan u Pai Sarv – jednom od središnjih i historijskih okruga grada.

Zgrade u Gorganu propadaju brže nego u drugim gradovima zbog umjerene i vlažne klime. Dakle, pronađeno je manje historijskih spomenika i građevina u sjevernim provincijama nego u sušnim i pustinjskim regijama. Džamija u Gorganu nije izuzetak. Njena prva gradnja datira iz dinastije Seldžuk, ali je oštećena godinama i stoljećima zbog vlažnog vremena, te je konačno obnovljena. Ostao je samo jedan minaret iz doba Seldžuka, a ostatak džamije seže ili iz doba Safavida ili Timurida.

Ova džamija je izgrađena na površini od dvije hiljade četiristo dvadeset kvadratnih metara. Prije mnogo godina oko ove džamije nalazilo se mezarje koje je razvojem urbanizacije postalo dio grada.

Centralna džamija Gorgan je džamija sa dvije duboke četverostrane niše. Ima dvorište površine sedamsto pedeset kvadratnih metara i četiri molitvene dvorane u obliku slova L koje imaju pet vrata koja se otvaraju u dvorištu.

Kada je velika zajednica vjernika ili prisutnih, troja široka vrata u šabistanu otvaraju se u konferencijsku dvoranu u prizemlju gdje se nalazi biblioteka, kako bi se olakšao obred.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime