Naslovnica Iranska historija, umjetnost i kultura Dan iranskog historičara Abulfazla Bejhakija

Dan iranskog historičara Abulfazla Bejhakija

43
0

Iran je počastio perzijskog historičara i književnika Abulfazla Bejhakija registracijom 1.abana u nacionalni kalendar nakon njegovog imena kao oca perzijske proze.

U skladu s tim, 1. aban, koji pada na 23. oktobar ove godine, proslavit će se kao Dan Abulfazla Bejhakija, oca perzijske proze, najavio je Reza Šojamoqaddam iz Odjela za kulturu i islamsko usmjeravanje Sabzevar u srijedu.

Prijedlog za imenovanje dana Bejhakija iznio je odjel, a odobrilo ga je Vrhovno vijeće kulturne revolucije, rekao je.

Odluka je dostavljena Ministarstvu kulture i islamskog usmjeravanja da pripremi neophodne aranžmane za proslavu dana, dodao je.

Primijetio je da se Bejhaki smatra ocem perzijske proze, stoga bi ga trebalo proslaviti šire nego što se svake godine organizira u njegovom rodnom gradu Sabzevaru u sjeveroistočnoj iranskoj provinciji Horasan Razavi.

Odjeljenje za kulturu i islamsko usmjeravanje Sabzevar planiralo je odabrati dan u mjesecu šahrivaru (avgust-septembar), kojim se obilježava njegova godišnjica smrti. Ali plan nije proveden jer je izabran 1. aban, dok odjel nije dao razlog za svoj izbor.

Abulfazl Mohammad ibn Husein Bejhaki, sekretar na dvoru Gaznavida i poznati perzijski historičar, rođen je 995. godine u Haresabadu u Bejhaku, modernom Sabzavaru u regiji Horasan.

U mladosti je Bejhaki studirao u Nišaburu koji je u to vrijeme bio važan kulturni centar. Kasnije se pridružio sekretarijatu sultana Mahmuda iz Gazne, gdje je devetnaest godina radio pod Abu Nasrom Moškanom, postajući njegov pomoćnik i štićenik.

Njegovo remek-djelo Tarikh-e Bejhaki, (Bejhakijeva historija) smatra se najpouzdanijim izvorom valjanih informacija o eri Gaznevida. Napisana je u izvrsnoj i živopisnoj perzijskoj prozi koja će postati idealan model za nekoliko doba.

Bejhaki je bio jedan od najdarovitijih i gracioznih pisaca perzijske proze. U doba u kojem je Bejhaki radio, položaj dvorskog pisara bio je visoko cijenjen. Takav je pisar morao biti vrlo vješt i na arapskom i na perzijskom jeziku i vješt u sastavu različitih vrsta slova.

Iz njegove historije jasno je da je Bejhaki u potpunosti vladao perzijskim i arapskim jezikom, elegantnim stilom pisanja i velikom erudicijom. Umro je 1077.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime