Naslovnica sve Iran odobrio upotrebu prve domaće vakcine protiv koronavirusa

Iran odobrio upotrebu prve domaće vakcine protiv koronavirusa

10
0

Ministarstvo zdravstva Irana saopćilo je kako je ova institucija odobrila upotrebu prve domaće vakcine protiv koronavirusa kako bi proces vakcinacije u ovoj zemlji bio što brže i uspješnije završen.

Ovu informaciju potvrdili su politički zvaničnici Irana, a ministar zdravstva ove zemlje Saeed Namaki nije krio sreću zbog odluke iranske vlasti da odobri upotrebu vakcine.

“Nisam mogao zaspati od radosti sinoć. Naša vakcina COVIran Barakat jučer je dobila dozvolu za upotrebu”, rekao je Namaki.

Vakcinacija stanovnika Irana domaćom vakcinom trebala bi početi naredne sedmice. Institut Barakat koji stoji iza razvoja vakcine povezan je sa iranskim zvaničnikom i ajatolahom Alijem Hamneijem.

Prema informacijama zdravstvenih zvaničnika, iranska vakcina COVIran bazirana je na inaktivnom virusu baš kao i trenutno dostupne kineske vakcine Sinovac i Sinopharm.

Iran je započeo kampanju vakcinacije u februaru ove godine s ruskim vakcinama Sputnik V. Međutim, početni entuzijazam oko vakcinacije vrlo brzo se izgubio, a zvaničnici Irana su naveli kako imaju probleme u plaćanju vakcina zbog američkih bankarskih sankcija.

Od početka pandemije koronavirusa, Iran je zabilježio 82.217 smrtnih slučajeva od koronavirusa što ih svrstava u zemlju s najvećim brojem žrtavama na Bliskom istoku.

Kada je riječ o vakcinaciji, do sada je oko 4,3 miliona Iranaca primilo prvu dozu vakcina, a nešto više od 850.000 građana u potpunosti je vakcinisano. Naravno, u ovom trenutku brojevi vakcinisanih i revakcinisanih građana daleko su od očekivanja zdravstvenih zvaničnika s obzirom na to da Iran prema posljednjim podacima broji oko 84,5 miliona stanovnika.

IZVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime