Naslovnica Vijesti Osmogodišnjak iz Irana – pobjednik takmičenja povodom Svjetskog dana hrane

Osmogodišnjak iz Irana – pobjednik takmičenja povodom Svjetskog dana hrane

63
0


Osmogodišnjak iz IR Iran osvojio je prvu nagradu slikanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) na takmičenju organizovanom povodom Svjetskog dana hrane 2017. godine.

Soheil Ahmadipur osvojio je prvo mjesto za crtanje sretnog i aktivnog ruralnog života u kojem muškarci i žene rade zajedno kako bi najbolje iskoristili zemlju, vodu i tlo, te proizveli hranu za svoje potrebe. Takmičenje koje je organizovala Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Udruženje žena Ujedinjenih naroda u Rimu, za djecu i mlade uzrasta od 5. do 19. godine ogledalo se u zadacima dizajniranja u četiri kategorije, i to da učesnici nacrtaju ili oboje plakat temeljen na Svjetskom danu hrane 2017. na temu “Promjena budućnosti raseljavanja, ulaganje u sigurnost hrane i ruralni razvoj”.

Prijave sudionika bili su nacrtani, obojeni i skicirani radovi pomoću olovaka,  bojica, uljanih i akvarelnih boja. Digitalno stvorena umjetnička djela takođe su mogla sudjelovati na FAO-ovom natjecanju.

Tri pobjednička dizajna za poster odabrana su kao finalisti od strane žirija u svakoj kategoriji. Vrhunski dizajn postera u svim kategorijama objavljen je na web stranici Svjetskog dana hrane. Pobjednici su promovirani na stranicama FAO-a i FAO uredima širom svijeta, a također će im biti uručeni i certifikati i poklon iznenađenja.

Svake godine FAO slavi 16. oktobar – Svjetski dan hrane, kako bi obilježio osnivanje Organizacije davne 1945. godine. Različiti programi se tim povodom organizuju u preko 150 zemalja širom svijeta, uključujući Islamsku Republiku Iran, čineći ga jednim od najcjenjenijih dana kalendara UN-a.

Ovi događaji podižu svijest i potiču na akciju širom svijeta za one koji pate od gladi i potrebe da im se osigura hrana i pruži sigurnost.

Svjetski dan hrane i kampanje koje zagovaraju istu, uključujući i ovo takmičenje za izbor najboljeg postera 2017., uz učešće djece širom svijeta, predstavlja priliku da se prikažu globalne obaveze prema Drugom cilju održivog razvoja (SDG2) – na postizanju nulte stope gladi do 2030. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime