Naslovnica Vijesti Otvoreni “Dani kulture Irana” u BiH

Otvoreni “Dani kulture Irana” u BiH

152
0

SARAJEVO, 13.02.2019. Dani kulture Irana u BiH otvoreni su u sarajevskoj Vijećnici uz prisustvo pomoćnice ministra civilnih poslova BiH Amire Redžić i iranskog ambasadora u BiH Mahmouda Heidarija.

Ovaj je program realiziran uz podršku Kulturnog centra Ambasade i uz učešće grupe Farhang iz Kazvina koja izvodi tradicionalnu muziku i jednog kaligrafa iz Teherana.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmud Hajdari je podsjetio na višestoljetnu vezu BiH i Irana.

– Duboke kulturološke sličnosti među narodima Irana i BiH, čiji korijen potječe iz ranijih stoljeća, stvorile su pretpostavke za kulturne, umjetničke i naučne razmjene, ali i omogućile osnove za jačanje privrednih i političkih relacija dviju država – kazao je Hajdari.

Konzul za kulturu u iranskoj ambasadi Hossein Nouri također je naglasio da je ova kulturna manifestacija plod višestoljetne saradnje Irana i BiH naglašavajući da Iran ima kulturu kojom gradi civilizaciju te da takvim jezikom razgovara sa građanima svijeta.

Izrazio je nadu da će Iran biti u prilici da ugosti bh. kulturu na ovaj način.

U ime Ministarstva civilnih poslova BiH Amira Redžić zahvalila je za gostovanje te izrazila zadovoljstvo da su veze dviju država sačuvane i nastavljene. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime