Naslovnica Vijesti Održana konferencija “Sankcije u konfrontaciji sa svjetskim mirom iz perspektive religija”

Održana konferencija “Sankcije u konfrontaciji sa svjetskim mirom iz perspektive religija”

74
0

Pod pokroviteljstvom Organizacije za kulturu i islamske relacije, uz prisustvo lidera i predstavnika monoteističkih religija u Iranu, vjerskih predstavnika te akademske elite u Teheranu je održana konferencija pod nazivom “Sankcije u konfrontaciji sa svjetskim mirom iz perspektive religija”.

-Sve svjetske religije govore o vrijednosti čovjeka te insistiraju na miru i pravdi. Unutrašnja veličina imama Homeinija je čudnovato uticala ne samo na Irance, nego na ljude širom svijeta, muslimane i ne-muslimane, taj uticaj se još uvijek primijeti, rekao je predsjednik Organizacije za kulturu i islamske relacije doktor Ibrahimi Turkman.

Član Vrhovnog Revolucionarnog Vijeća je naveo da vanjska snaga nije ključni faktor zbog kojeg se odrazila snaga lidera Islamske Revolucije već je to produkt unutrašnje duhovne snage lidera Islamske revolucije.

“Danas Saudijska Arabija ulaže na sve strane ali nije ostvarila niti hiljaditi dio onoga što je vrhovni lider a to je povjerenje naroda. Sa druge strane snaga američkog predsjednika je vanjska ali nema nikakve garancije za opstanak te sile.”

Ibrahimi Turkman se osvrnuo napomenuo da sve religije zagovaraju mir te poručio:

“Nažalost, danas se u svijetu dešavaju čudne stvari, oni koji najviše galame o miru, u praksi krše taj isti mir. Oni koji tvrde da su oformili međunarodnu zajednicu i UN, Rezoluciju i Povelju UN-a, danas otvoreno krše sve te zakone na način da to oči vide i uši slušaju.”

Na ovoj manifestaciji su govorili generalni direktor teoloških ustanova u zemlji hodžatulislam Arafi, direktor naučnih hoza u državi, premijer Abdul Reza Rahmani Fazli, vrhovni poglavar Katoličke crkve Kaldani Ašuri, nadbiskup Ramzi Garmu, Jonatel Bet Kelija ašurijski zastupnik u Islamskom Parlamentu, predsjednik Udruženja sveštenika u Teheranu doktor Ardešir Horšidijan.

Svako od njih je osudio podlost i prisilu koju Amerika putem sankcija vrši nad Iranom. Svi su na kraju zaključili da od toga nema nikakve koristi.

Na kraju konferencije izdato je saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi:

“Mi lideri i pratioci božijih religija, sa ciljem odbrane dostojanstva i ponosa dragog nam Irana, osuđujemo arogantno i jednostrano djelovanje SAD-a koje ugrožava mir u svijetu. 

Vjerski poglavari i pripadnici svih iranskih religija imaju veliku ulogu u očuvanju i upravljanju vrijednostima i dostignućima Islamske revolucije. Oni će ostati odani i ustrajni u svojoj odgovornosti a to je očuvanje državne nezavisnosti. 

Nametanje sankcija Iranu od strane Amerike jasno pokazuje neprijateljstvo i mržnju koju gaje američki vladari prema snažnoj iranskoj naciji. To nam takođe pokazuje ispravnost vrhovne politike IR Iran po pitanju ustrajnosti i otpora. 

Iran ima stratešku politiku kojom nastoji ostvariti temeljno saosjećanje i saradnju među svim religijama na putu uspostave mira i prijateljstva u svijetu, u borbi protiv zla i radikalizma.

Na kraju još jednom poručujemo da vjerske vođe i vjernici u Iranu osuđuju svaku vrstu prijetnji, neprijateljstva i ograničavanja Islamske Republike Iran i njenih vrijednosti ili dostignuća te naglašavamo svoju ustrajnost na putu očuvanja nezavisnosti i putu napretka, duhovnih i materijalnih dostignuća”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime