Naslovnica Vijesti Počela “Sedmica iranskog filma” u Prijedoru

Počela “Sedmica iranskog filma” u Prijedoru

48
0

U Kinu “Kozara” sinoć je počela “Sedmica iranskog filma”, kao rezultat saradnje Centra za prikazivanje filmova Prijedora i Iranskog kulturnog centra iz Sarajeva. Reviju je otvorio film “Tjelohranitelj” režisera Ibrahima Hatemikija iz 2017. godine, koji je na festivalu u Iranu nominovan za šest nagrada i osvojio tri na Međunarodnom filmskom festivalu u Beču.

-Jedna od glavnih karakteristika iranske kinematografije je promovisanje morala i humanističkih vrijednosti, rekao je Hossein Nouri, konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH.

-Iranski film nastoji da, izvan okvira religije i kulturoloških stvari, fokus stavi na čovjeka i ljudske potrebe. U posljednjih nekoliko decenija, iranski film je dosta napredovao po pitanju glume, režije i infrastrukture. Naša ostvaranja su najatraktivnija gledaocima za koje film ima umjetnički značaj, rekao je Nouri.

Anita Hodžić, direktor Javne ustanove Centar za prikazivanje filmova, podsjetila je da je revija iranskog filma u Prijedoru prvi put organizovana 2017. godine.

Hodžić je rekla da će, tokom trajanja “Sedmice iranskog filma”, do ponedjeljka, 2. septembra, biti prikazano ukupno pet filmova novije produkcije, od kojih su dva animirana.

Sve projekcije tokom “Sedmice iranskog filma” počinju u 18.30 sati, a ulaz je besplatan.

Uz prisustvo predstavnika gradskih vlasti i ljubitelja filma, sa projekcijom filma "Tjelohranitelj" u @kinokozara , otvorena je Sedmica iranskog filma u Prijedoru.

Posted by Iranski kulturni centar Sarajevo on Friday, 30 August 2019

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime