Naslovnica Vijesti Konzul za kulturu u emisiji BHT1 o historiji pozorišta i umjetnosti lutkarstva...

Konzul za kulturu u emisiji BHT1 o historiji pozorišta i umjetnosti lutkarstva u Iranu

91
0

Ove godine obilježava se 746.godišnjica smrti istaknutog sufijskog pjesnika i učenjaka Dželaludina Mevlane Rumija.

O Rumijevoj bezvremenskoj mudrosti i plemenitoj misiji i ljubavi koja i danas nadahnjuje čovječanstvo, u emisiji BHT1 “Dimenzija više”, govorio je konzul za kulturu I.R.Iran u Bosni i Hercegovini Hossein Nouri.

-Jezik umjetnosti je najprikladniji i najjasniji jezik za prenošenje dubokih tema koje se tiču samog čovjeka a koje rezultiraju moralnim napretkom individue i društva. Iran je zemlja sa bogatom kulturnom i civilizacijskom pozadinom i tokom duge historije u Iranu su se koristile različite umjetnosti kako bi se publici prenijela ova poruka kroz pisanje knjiga, slikarstvo, kulturu, pozorište a u novije vrijeme i film. Za prenošenje ove poruke korištene su djela velikana perzijske književnosti kao što su Hafiz, Sadi, Mevlana, Atar i Hajam, rekao je Nouri.

Iranski konzul za kulturu govorio je o historiji pozorišta i umjetnosti lutkarstva u Iranu s osvrtom na rad Behruza Garibpura, režisera, autora i scenografa operskih lutkarskih predstava.

Garibpur je između ostalog režirao opersku lutkarsku predstavu „Mevlana“, koja govori o životu ovog svjetski poznatog pjesnika.

Predstava je urađena na temelju stihova Mesnevije i Divani Šemsa.

historiji pozorišta u Iranu

Intervju konzul za Kulturu Ambasade I.R. Iran o lutkarskoj predstavi o Mevlani i historiji pozorišta u Iranu sa u emisiji "Dimenzija više".Da li biste voljeli da vidite cijelu izvedbu lutkarske predstave "Susret Mevlane i Šemsa"?

Gepostet von Iranski Kulturni Centar Sarajevo am Montag, 23. Dezember 2019

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime